19. jul 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Parlamenta Arapske Republike Egipat Ali Abdel Al Ahmed

19. jul 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Parlamenta Arapske Republike Egipat Ali Abdel Al Ahmed

Četvrtak, 19. jul 2018.

Gojković sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Ali Abdel Al Ahmedom, a na sastanku je istaknuto da će ova poseta kao prva, istorijska poseta predsednika Parlamenta Egipta Srbiji, otvoriti nova vrata parlamentarne i ukupne saradnje dve zemlje.


Gojković i Al Ahmed su ukazali da se poseta realizuje u godini obeležavanja 110 godina diplomatskih odnosa, koji su tokom istorije bili dobri i prijateljski, a dve zemlje su spremne da u aktuelnom vremenu, imajući u vidu zajedničke interese na mnogim poljima, dodatno učvrste parlamentarne i ukupne veze.

Gojković i Al Ahmed su istakli da su posebno ponosni na istoriju odnosa i na saradnju koja datira iz perioda zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih zemalja. Gojković je podsetila da je upravo u zdanju Doma Narodne skupštine 1961. godine održan prvi, osnivački samit Pokreta nesvrstanih zemalja i naglasila da je Srbija strateški opredeljena za članstvo u EU, istovremeno jačajući odnose sa tradicionalnim prijateljima, posebno sa zemljama Afrike.

Gojković je zahvalila predsedniku Parlamenta Egipta i rukovodstvu Arapske Republike Egipat što na međunarodnom planu nikada ne glasa protivno interesima Srbije, kao i na tome što Srbija ima iskrenog prijatelja koji podržava međunarodne stavove i poziciju Srbije.

Gojković i Al Ahmed su se saglasili da saradnja parlamenata predstavlja posebno važan segment daljeg produbljivanja i obogaćivanja odnosa, kako na najvišem parlamentarnom nivou, tako i između naših radnih tela i grupa prijateljstva, parlamentarnih delagacija u međunarodnim organizacijama.

Razmotrili su i mogućnost institucionalizacije parlamentarne saradnje potpisivanjem memoranduma o saradnji, a Gojković je ukazala da dva parlamenta mogu sarađivati i u okviru koji pruža Memorandum o međuparlamentarnoj saradnji Narodne skupštine i Panafričkog parlamenta, imajući u vidu da je Skupština Srbije jedini evropski parlament koji ima ovakav sporazum sa Panafričkim parlamentom.

Gojković i Al Ahmed su se založili za jačanje ekonomskih veza i povećanje trgovinske razmene, posebno imajući u vidu obim razmene u prethodnim periodima i u tom kontekstu istakli značaj što skorijeg održavanja Mešovitog komiteta za privrednu saradnju. Predsednici dva parlamenta ukazali su na važnost boljeg povezivanja Privredne komore Srbije i Poslovnog saveta Egipta i izrazili uverenje da bi otvaranje direktne avio linije između Beograda i Kaira doprinelo boljoj saradnji privrednika i razvoju turizma.

Predsednik egipatskog Parlamenta obratio se narodnim poslanicima na Posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije, a dva predsednika parlamenta su prisustvovali i otvaranju izložbe u Domu Narodne skupštine, posvećene obeležavanju 110 godina diplomatskih odnosa.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2