3. februar 2020. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Narodne skupštine Republike Angole potpisali Memorandum o razumevanju

3. februar 2020. Predsednica Narodne skupštine i predsednik Narodne skupštine Republike Angole potpisali Memorandum o razumevanju

Ponedeljak, 3. februar 2020.

Gojković sa predsednikom Parlamenta Angole, potpisan Memorandum o razumevanju

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Narodne skupštine Republike Angole Fernandom da Piedadom Diašom duš Santušom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Gojković i Diaš duš Santuš potpisali su Memorandum o razumevanju između Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Angole, kojim će parlamentarna saradnja dobiti novi, institucionalizovani oblik, čime su stvorene suštinske pretpostavke za unapređenje saradnje na nivou radnih tela, posebno u oblasti spoljnih poslova, privrede, poljoprivrede, odbrane, životne sredine, obrazovanja i dr.

Gojković je istakla da je današnjom, istorijskom posetom predsednika Narodne skupštine Republike Angole otvoreno novo poglavlje u međuparlamentarnoj saradnji, a da je potpisivanjem Memoranduma o razumevanju pokazana zajednička opredeljenost da se tradicionalni odnosi razvijaju u ovom savremenom vremenu.

Gojković je istakla da Srbiju i Angolu vežu tradicionalno prijateljski odnosi i da dve države, od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kroz istoriju dugu 45 godina, nikada nisu imali nijedno otvoreno pitanje.

Gojković je napomenula da istorijske veze i tradicionalno prijateljski odnosi imaju dugu i bogatu istoriju još iz vremena sticanja nezavisnosti Angole i saradnje u Pokretu nesvrstanih zemalja i da je zajednički zadatak dve države da i u aktuelnom vremenu razvijaju i jačaju odnose.

Gojković je zahvalila predsedniku Narodne skupštine Angole na čvrstom i principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i međunarodnog prava.

Diaš duš Santuš je istakao da pozicije Angole ostaju iste po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i da Srbija može da računa na podršku pozicijama naše zemlje.

Predsednik Narodne skupštine Angole je rekao da današnja poseta treba da obeleži jednu novu fazu u odnosima između dva parlamenta i da je njen cilj da se prodube parlamentarni i ukupni bilateralni odnosi. Takođe je ukazao da odnosi dve države sežu duboko u istoriju, u vreme borbe za nezavisnost Angole i iskrene podrške Jugoslavije, i istakao da ta pomoć i podrška nikada nije izostala, ni u najtežim trenucima i da su prijatelji Angole oni koji su uvek bili uz tu zemlju.

Diaš duš Santuš je naglasio da danas, potpisivanjem Memoranduma, Angola želi da radi na produbljivanju saradnje i ukazao da parlamenti treba da igraju pozitivnu i snažnu ulogu u jačanju odnosa.

Predsednici dva parlamenta založili su se i za jačanje ekonomske saradnje, kao i da razvijanje saradnje u oblasti poljoprivrede, farmaceutske i namenske industrije i u drugim oblastima, a Gojković je rekla da je važno da parlamenti podstaknu vlade da intenziviraju saradnju i potpišu sporazume u oblasti od obostranog interesa.

Gojković je navela i da je u Skupštini Srbije formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Angolom, koja će biti dodatna spona jačanju odnosa i zahvalila na pozivu da poseti Republiku Angolu.


Video (1)

Ponedeljak, 3. februar 2020. | potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Narodne skupštine Republike Angole i Narodne skupštine Republike Srbije i izjave za medije 03.02.2020.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6