14. februar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Kneseta Države Izrael Juli-Joel Edelštajn

14. februar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Kneseta Države Izrael Juli-Joel Edelštajn

Sreda, 14. februar 2018.

Gojković sa predsednikom Kneseta

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Kneseta Države Izrael Juli-Joelom Edelštajnom, na čiji poziv boravi u poseti Izraelu.


Gojković i Edelštajn su se saglasili da je važno da Srbija i Izrael dobre i prijateljske odnose unapređuju kroz politički dijalog i intenzivniju ekonomsku saradnju, kao i da poseta predsednice Skupštine Srbije, prva od ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa pre 26 godina, otvara nove mogućnosti saradnje i produbljivanja odnosa.

Gojković je istakla da je važno negovati istorijske veze dvaju naroda i razvijati dinamičniju saradnju odbora, delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, kao i grupa prijateljstva, kao važnih spona u parlamentarnim odnosima.

Predsednik Kneseta Države Izrael Juli-Joel Edelštajn je naglasio da su veze između dve države bliske i da nastavljaju da se razvijaju, a da su potencijali za saradnju veliki i da je važno da se u budućnosti razvijaju, posebno na polju ekonomije, trgovine, turizma i kulture.

Edelštajn je istakao da Kneset pridaje veliki značaj saradnji sa Skupštinom Srbije i zahvalio Parlamentu na organizovanju godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i Izraela.

Gojković i Edelštajn su istakli da je od velikog značaja suprotstavljanje svakom pokušaju revizionizma, kao i negovanje sećanje na žrtve Holokausta.

Predsednica Narodne skupštine je ukazala da je Srbija donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, čime je iskoračila po ovom pitanju u evropskim okvirima. Naglasila je i da je u pripremi zakon o memorijalnom centru Staro sajmište, čija izgradnja je od velikog značaja i za Srbiju i za Izrael.

Predsednik Kneseta je zahvalio na čvrstoj podršci protiv svakog ispoljavanja antisemitizma, kao i na negovanju sećanja na Holokaust i istakao da je Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, koji je Parlament Srbije jednoglasno doneo 2016. godine, jedinstven i važan zakon, koji može da posluži kao uzor za sve zemlje Evrope.

Predsednici dvaju parlamenata razgovarali su o saradnji u oblasti ekonomije i založili se da dve vlade posebno razmotre produbljivanje saradnje u domenu IT sektora, inovacija, građevine, poljoprivrede i turizma, a predsednica Skupštine je ukazala da više od 70 kompanija iz Izraela posluje u Srbiji, kao i da je zabeležen veliki rast turista iz Izraela koji posećuju Beograd.

Gojković je imala odvojene susrete sa poslanikom Kneseta i liderom opozicije Isakom Hercogom, kao i članom Kneseta i predsednikom partije „Ješ Atid“ Jair Lapidom.

Predsednica Narodne skupštine učestvovala je na panelu o temama rodne ravnopravnosti i prava dece, u organizaciji Odbora za rodnu ravnopravnost i Odbora za prava deteta Kneseta. Gojković je sa poslanicima i članovima ovih odbora razmenila iskustva po pitanju rodne ravnopravnosti i unapređenju zakonodavstva u ovoj oblasti i istakla da je važno da parlamenti donose primenjive zakone koji će moći da se sprovode u svakom delu zemlje i svim segmentima društva.

U delegaciji Narodne skupštine je i potpredsednik Parlamenta i predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Izraelom prof. dr Vladimir Marinković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2