10. maj 2018. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa predsednikom Republike Kipar

10. maj 2018. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa predsednikom Republike Kipar

Četvrtak, 10. maj 2018.

Gojković sa predsednikom Kipra

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Republike Kipar Nikosom Anastasijadisem, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Gojković i Anastasijadis su se saglasili da je, tradicionalno dobre odnose, zasnovane na istorijskoj bliskosti i prijateljstvu dvaju naroda, važno dodatno unaprediti u brojnim oblastima.

Gojković je naglasila da je kiparski narod uvek imao razumevanja za srpski narod, koji je kroz istoriju prolazio kroz mnoge teškoće i navela da parlamentarci, kao predstavnici građana, dele osećaj iskrenog prijateljstva.

Predsednica Narodne skupštine je zahvalila predsedniku Kipra na doslednoj i principijelnoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i na podršci našem stavu u vezi pokušaja tzv. “Kosova“ da postane član međunarodnih organizacija i institucija, podsetivši na teško stanje srpskih svetinja i hramova na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Kipra je naglasio da prijateljstvo i bliske veze dva naroda zahtevaju da saradnja na svim nivoima bude čvršća i podvukao da će češći kontakti i susreti dovesti do najboljih rezultata.

Anastasijadis je zahvalio Srbiji na podršci koju daje Kipru, na poštovanju principa i prava i istakao da će stav te zemlje po pitanju Kosova i Metohije ostati nepromenjen, te da ne postoji mogućnost da Kipar prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Anastasijadis je ukazao da njegova zemlja daje podršku i po pitanju evrointegracija, ukazujući da Srbija naporno radi na tom putu i da je Kipar spreman da podeli i pomogne svojim iskustvom kako bi doprineo da Srbija postane deo porodice naroda EU.

Gojković je zahvalila na aktivnoj i kontinuiranoj podršci evropskim integracijama i stavu da je Srbiji mesto u porodici evropskih naroda i istakla da je za Skupštinu Srbije, koja ima značajnu ulogu u ovom zahtevnom procesu, značajno iskustvo Parlamenta Kipra.

Gojković je ukazala da će predstojeća poseta predsednika Parlamenta Kipra Demetrisa Silurisa Srbiji biti dobra prilika da se razmotre mogućnosti čvršće saradnje u konkretnim oblastima, navodeći da dva parlamenta imaju dobru saradnju i na multilateralnom planu u brojnim međunarodnim organizacijama.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2