31. januar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem

31. januar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem

Sreda, 31. januar 2018.

Gojković sa predsednikom Evropskog parlamenta

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, na početku njegove zvanične posete Srbiji.


Gojković je zahvalila Tajaniju i Evropskom parlamentu na podršci evropskim integracijama Republike Srbije i istakla da je današnja poseta značajna i za našu zemlju, kao i čitav region, koji se nalazi u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ali i za samu EU, posebno imajući u vidu da je jedan od prioriteta bugarskog predsedavanja politika proširenja.

Gojković je naglasila da je punopravno članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i da naša zemlja očekuje da će Strategija EU o proširenju, koja će biti uskoro objavljena, prepoznati naše napore i posvećenost i da će dati vremenski okvir ulaska Srbije u EU. Predsednica Narodne skupštine izrazila je očekivanje da će i predstojeći Izveštaj Evropske komisije o Srbiji, biti u pozitivnom tonu i da će omogućiti da se napravi korak napred u procesu evrointegracija.

Gojković je u razgovoru sa predsednikom Evropskog parlamenta istakla da je Beograd posvećen primeni dogovorenih rešenja u dijalogu sa Prištinom, kao i da očekuje da i druga strana bude privržena sprovođenju Briselskog sporazuma, ukazujući da Priština, ni posle više od četiri godine, nije formirala Zajednicu srpskih opština.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani je istakao da je poruka, koju donosi iz Evropske unije, da EU prepoznaje i priznaje da Srbija napreduje na svom putu ka članstvu.

Tajani je naveo i da Srbija, kao velika evropska zemlja u smislu istorije, tradicije i kulture, ima i veliki značaj u regionu i istakao važnu ulogu Srbije po pitanja stabilnosti Balkana. Predsednik Evropskog parlamenta je u razgovoru sa predsednicom Skupštine Srbije izrazio uverenje da bi ova godina mogla da bude godina ubrzavanja procesa integracija i naglasio da je važno što je jedan od prioriteta šestomesečnog bugarskog predsedavanja i razvoj dobrih odnosa na Balkanu.

Gojković i Tajani su se saglasili da postoji veliki značaj razvoja ekonomskih odnosa između Srbije i Evropske unije i da je u tom smislu značajna poseta privrednika i poslovna konferencija koja će danas biti održana u Beogradu. Tajani je u tom kontekstu naglasio da EU i po pitanju ekonomske saradnje sa velikom pažnjom gleda na Srbiju, kao zemlju sa ekonomskim rastom i izrazio nadu da evropske kompanije mogu da pomognu u smanjenju nezaposlenosti i jačanju dobrih veza sa EU.

Predsednici dva parlamenta razmotrili su i pitanja od zajedničkog interesa, kao što su izazovi terorizma i ilegalnih migracija, kao i mogućnosti saradnje po ovim pitanjima.

Gojković i Tajani razgovarali su i o značajnoj ulozi Narodne skupštine u procesu evrointegracija, ulozi Odbora za evrointegracije i zajedničkog Odbora Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje, kao i o jačanju kapaciteta Narodne skupštine.


Video (1)

Sreda, 31. januar 2018. | izjave za medije predsednice Narodne skupštine i predsednika Evropskog parlamenta 31.01.2018.