9. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa predsednikom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije

9. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa predsednikom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije

Utorak, 9. oktobar 2018.

Gojković sa predsednikom Državne dume Rusije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja učestvuje na 3. sastanku predsednika parlamenata zemalja Evroazije u Turskoj, sastala se danas sa predsednikom Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije Vječislavom Volodinom.


Na sastanku je istaknuto da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri i da su zasnovani na bliskosti između dva naroda, tradicionalnom prijateljstvu, kao i kulturnoj i istorijskoj povezanosti.

Gojković i Volodin su se saglasili da postoji intenzivan i redovan politički dijalog, kao i da veliki doprinos odnosima daju dva predsednika Vladimir Vladimirovič Putin i Aleksandar Vučić, što je potvrdila i nedavna poseta predsednika Vučića Moskvi.

Gojković je ukazala da se odnosi dve države svakim susretom dodatno unapređuju, kako na nivou dva predsednika, tako i na nivou naše dve vlade i istakla da je pred parlamentarcima velika odgovornost da razvijaju saradnju, jer građani to očekuju.

Gojković je zahvalila na podršci Ruske Federacije na međunarodnom planu, kao i na razumevanju koje pokazuje za stavove Srbije, poštovanju međunarodnog prava i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Gojković je zahvalila na podršci i na multilateralnom planu, povodom pokušaja učlanjenja tzv. „Kosova“ u međunarodne organizacije i izrazila očekivanje da će Rusija i dalje pružati podršku Srbiji.

Predsednik Državne dume Vječislav Volodin je istakao da se odnosi dve zemlje dobro razvijaju, što je pokazao i nedavni susret predsednika Vladimira Vladimiroviča Putina i Aleksandra Vučića, te ukazao da je na parlamentima da doprinesu razvoju kontakta i saradnje i na zakonodavnom nivou.

Volodin je naglasio da su Ruska Federacija i Republika Srbija iskreni prijatelji i da će predstojeći Treći sastanak parlamentarne rusko-srpske komisije 23. oktobra biti dobra prilika da se razmotre važna pitanja od obostranog interesa, kao i da očekuje obraćanje predsednice Skupštine Srbije Državnoj dumi Federalne skupštine Ruske Federacije.

Gojković je zahvalila na prilici da se tokom predstojeće posete Ruskoj Federaciji obrati Državnoj dumi povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa, tokom kojih su dve zemlje gradile odnos iskrenog prijateljstva.

Gojković je izrazila očekivanje i da će uskoro biti realizovana poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1