26. jul 2018. Gojković sa predsednikom Države Izrael

26. jul 2018. Gojković sa predsednikom Države Izrael

Četvrtak, 26. jul 2018.

Gojković sa predsednikom Države Izrael

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Države Izrael Ruvenom Rivlinom i tom prilikom istakla da dve države neguju dobre i prijateljske veze tokom 25 godina, od kada su ponovo uspostavljeni diplomatski odnosi, kao i da saradnja dva naroda, na koju smo veoma ponosni, seže daleko u prošlost.


Gojković je naglasila da između srpskog i jevrejskog naroda postoji razumevanje i bliskost izgrađena tokom teških vremena i stradanja u Drugom svetskom ratu, a da u današnjem, aktuelnom trenutku, dve države nemaju otvorenih pitanja, kao i da poseta predsednika Države Izraela otvara novo poglavlje u razvoju odnosa na svim poljima.

Gojković je napomenula da parlamenti doprinose jačanju saradnje i da je u tom cilju bila u poseti Izraelu, gde je imala sadržajne razgovore u cilju izgradnje čvršćih veza i kontakata radnih tela, grupa prijateljstva i delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Gojković je zahvalila na principijelnom stavu Izraela o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i poštovanju našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, odnosno poštovanju Rezolucije SB UN 1244 i međunarodnog prava.

Gojković je napomenula da je Narodna skupština donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika, čime je iskoračila u ovom pitanju u evropskim okvirima.

Predsednik Izraela je zahvalio Parlamentu na usvajanju ovog zakona i naglasio da je time Srbija pokazala čitavom svetu i međunarodnoj zajednici kako treba raditi, te ukazao da je danas važno da mlade generacije uče o strahotama tokom Drugog svetskog rata.

Rivlin je naglasio da odnosi dva naroda sežu daleko u prošlost, a da će dve države jačati odnose između vlada, parlamenata, i posebno građana dve države.

Predsednik Izraela je istakao da postoje mnoge oblasti u kojima je moguće sarađivati i razmenjivati iskustvo, kao što su zdravstvo, obrazovanje, poljoprivreda, vodosnadbevanje, ukazujući da su se mnogi investitori iz Izraela odlučili da investiraju upravo u Srbiju, a ne u neke druge države.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2