11. septembar 2018. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa predsednikom Bugarske

11. septembar 2018. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa predsednikom Bugarske

Utorak, 11. septembar 2018.

Gojković sa predsednikom Bugarske

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja boravi u zvaničnoj državnoj poseti Bugarskoj, sastala se danas sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim.


Gojković je u razgovoru sa predsednikom Radevim naglasila da su savremeni odnosi Srbije i Bugarske dobri i da idu ka uzlaznoj putanji, a da intenzivan politički dijalog na svim nivoima vlasti pokazuje da je i Srbiji i Bugarskoj jednako stalo da razviju saradnju na svim poljima.

Radev je ukazao da je susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uneo novi duh u odnose dve države, kao i da su Srbija i Bugarska krenule putem istorijskog pomirenja i razumevanja. Radev je naglasio da su odnosi dve zemlje, saradnja na političkom i ekonomskom planu, kao i po pitanju nacionalnih manjina dobar primer kako treba da se razvijaju odnosi u regionu.

Predsednik Bugarske je podsetio da je u poslednje dve godine bilo 17 sastanaka na različitim nivoima vlasti, dva predsednika, vlada i parlamenata, što je donelo rezultate, koji se ogledaju u povećanju robne razmene, koja je dostigla milijardu dolara.

Radev je napomenuo da je period predsedavanja Savetu EU od strane Bugarske doneo jasnu evropsku perspektivu i Srbiji, ukazujući da put ka EU zahteva napore i države i društva u celini, te da je Bugarska svesna tih napora i spremna je da pomogne.

Predsednica Narodne skupštine zahvalila je Bugarskoj na podršci evrointegracijama Srbije, ukazujući na potrebu jačanja dinamike pregovaračkog procesa, te izrazila očekivanje da će Bugarska nastaviti da se angažuje da region bude važan deo agende predsedavanja Savetu EU i u narednom periodu.

Radev je predsednici Skupštine Srbije preneo da je zahvalan na angažovanju predsednika Vučića i zalaganju koje je pokazao po pitanju položaja bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Gojković je ukazala da Srbija čini sve da manjinama omogući što bolje obrazovanje na maternjem jeziku i njihov položaj u celini u skladu sa evropskim standardima, kao i da je u poslednje dve godine, od njene prethodne posete Bugarskoj, ostvaren značajan napredak i doneti dobri zakona koji su doprineli poboljšanju položaja pripadnika manjina.

Gojković i Radev su razgovarali o regionalnoj saradnji, posebno jačanju saradnje u okviru Dunavske strategije, i mogućnosti da predsednici država regiona, ali i parlamenti, daju svoj doprinos za jačanje veza. Radev je ukazao da građani žele da u svakodnevnom životu vide realne rezultate integracija, a Dunavska strategija pruža realan mehanizam zbližavanja ljudi dunavskog regiona i njihovom povezivanju.

Gojković je podsetila da se sledeće godine obeležava 140 diplomatskih odnosa dve države i da je to dobra prilika da se građanima predstave rezultati zajedničkog rada na unapređenju odnosa, što je najbolji način da se gradi poverenje i između predstavnika države i između naših građana.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1