18. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednicom Parlamenta Republike Ugande Rebekom Kadagom

18. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednicom Parlamenta Republike Ugande Rebekom Kadagom

Petak, 18. oktobar 2019.

Gojković sa predsednicom Parlamenta Ugande

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednicom Parlamenta Republike Ugande Rebekom Kadagom, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji, a na sastanku je istaknuto da dva parlamenta otvaraju novo poglavlje u istoriji odnosa Srbije i Ugande, zasnovano na dobrim istorijskim vezama.


Gojković je zahvalila predsednici Parlamenta Ugande na gostoprimstvu tokom njene posete Ugandi u februaru ove godine i prilici da se susretne i sa predsednikom te zemlje Joverijem Musevenijem koji je iskreni prijatelj Srbije i koji je uputio značajne reči podrške i ponovio stavove Ugande povodom pitanja poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Gojković je naglasila da su bilateralni odnosi između dve države tradicionalno dobri i zasnovani na prijateljstvu dva naroda, o čemu svedoči činjenica da je prošle godine obeleženo 55 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da dve prijateljske zemlje imaju istorijske veze koje datiraju iz vremena sticanja nezavisnosti Ugande i bogate saradnja u okviru Pokreta nesvrstanih, te podsetila da je upravo u Domu Narodne skupštine održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih.

Gojković je napomenula da je naša zemlja ponosna na istoriju tih dobrih odnosa, kao i da je na osnovu tih veza važno danas graditi prijateljstvo i svestranu saradnju u aktuelnom vremenu i istakla da Uganda Srbiju može smatrati svojim prijateljem u našem regionu.

Kadaga je istakla da Uganda želi da obnovi dobre odnose i prijateljstvo koje datira iz vremena bivše Jugoslavije i istakla da joj je drago što je parlamentarna delegacija u poseti Srbiji kako bi pokrenuli saradnju u svim oblastima.

Kadaga, koja je učestvovala i na 141. zasedanju Interparlamentarne unije, koje se sinoć završilo u Beogradu usvajanjem Beogradske deklaracije, posvećene jačanju međunarodnog prava i regionalnoj saradnji, istakla je da su članovi delegacije Ugande osetili toplinu naroda Srbije i uputila čestitke na odličnoj organizaciji svetskog skupa parlamentaraca.

Gojković i Kadaga su naglasile značaj potpisivanja Memoranduma o razumevanju tokom posete predsednice Skupštine Srbije Kampali, čime je otvoreno novo poglavlje u međuparlamentarnim odnosima i napomenule značaj saradnje na nivou radnih tela, posebno u oblasti spoljnih poslova, poljoprivrede, nauke, obrazovanja, turizma. Predsednica Parlamenta Ugande je zahvalila na tome što je u Skupštini Srbije formirana grupa prijateljstva sa Ugandom i dodala da saradnja na nivou poslaničkih grupa prijateljstva može doprineti unapređenju međuparlamentarne saradnje. Predsednice dva parlamenta razgovarale su i o mogućnosti saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti i dogovorile posetu Ženske parlamentarne mreže Ugandi.

Gojković i Kadaga su se založile da Srbija i Uganda uspostave jače poslovne veze imajući u vidu brojne potencijale i istakla važnost saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma i kulture.

Predsednica Parlamenta Ugande je pozvala srpske kompanije da posete Ugandu i da razmotre mogućnosti ulaganja u ovu zemlju, i naglasila da je važno iskoristiti potencijale i povećati obim zajedničkog poslovanja, te napomenula da su Ugandi potrebne investicije i otvaranja novih radnih mesta imajući u vidu stalni rast stanovništva. Kadaga je rekla da je ponovo počela sa radom avio kompanija Ugande i izrazila nadu da će biti uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Ugande, kao i da će to doprineti povezivanju dve zemlje.

Sastanku je prisustvovao predsednik grupe prijateljstva sa Ugandom Dragomir Karić, kao i narodne poslanice Dubravka Filipovski i Sandra Božić.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja