22. februar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednicom Parlamenta Ugande Rebekom Kadaga

22. februar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednicom Parlamenta Ugande Rebekom Kadaga

Petak, 22. februar 2019.

Gojković sa predsednicom Parlamenta Ugande

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednicom Parlamenta Ugande Rebekom Kadage, na čiji poziv boravi u prvoj zvaničnoj poseti Ugandi u istoriji odnosa između dve države.


Gojković i Kadaga su ukazale da su odnosi Srbije i Ugande zasnovani na prijateljstvu dva naroda još iz perioda sticanja nezavisnosti Ugande i zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih, kao i da to istorijsko prijateljstvo i podrška obavezuju da odnose razvijamo i unapređujemo u svim oblastima – ekonomiji, turizmu, obrazovanju i kulturi.

Gojković i Kadaga potpisale su Memorandum o razumevanju između dva parlamenta i istakle da je to pokazatelj iskrene opredeljenosti dva parlamenta da saradnju institucionalizuje i konkretizuje kroz intenziviranje kontakata odbora, grupa prijateljstva, kao i delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama.

Gojković je istakla da se ovom posetom, potpisivanjem Memoranduma o razumevanju i formiranju grupa prijateljstva otvara nova stranica istorije u odnosima dve države i da je posebno značajno što to rade parlamenti.

„Ovo je nastavak jednog dobrog prijateljstva koje traje već 56 godina“, naglasila je Gojković.

Gojković je zahvalila Ugandi na tome što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i međunarodno pravo.

Gojković je upoznala Kadage sa situacijom na Kosovu i Metohiji i ukazala da Priština nije ispunila svoju obavezu iz Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i da je uvela protivpravne takse od 100 odsto za robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine i donela odluku o formiranju vojske tzv. Kosova, što može destabilizovati čitav region.

Predsednica Parlamenta Ugande Rebeka Kadaga je istakla da Uganda poštuje svog prijatelja i da će nastaviti da sarađuje sa Srbijom.

Kadaga je istakla da je ovo prva od mnogih budućih poseta i početak snažnog partnerstva između parlamenata Ugande i Srbije i ukazala da je u Parlamentu Ugande formirana grupa prijateljstva sa Srbijom upravo u cilju jačanje saradnje i istakla da je za Ugandu posebno važna saradnja u oblasti nauke i tehnologije, jer želi da uči od drugih zemalja.

Kadaga je napomenula da je potrebno da se građani dve zemlje bolje upoznaju jer ne znaju dovoljno jedni o drugima i istakla da su građani Srbije dobrodošli u Ugandu, a Gojković da je važno posebno mlade generacije upoznati sa istorijskim odnosima i značajem njihovog razvoja u savremenom svetu, razvojem kulturne saradnje i turizma.

Gojković i Kadaga su se založile za jačanje trgovinskih i ekonomskih veza i ukazale da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, vojne medicine, turizma i dr.

Gojković i Kadaga su istakle da se ovom posetom otvara i novo poglavlje u našim međuparlamentarnim odnosima, a da se potpisivanjem Memoranduma o razumevanju saradnja proširuje na nivou radnih tela, posebno u oblasti spoljnih poslova, zdravstva, poljoprivrede, odbrane, zaštita životne sredine, kulture, obrazovanja, turizma, kao i u oblasti rodne ravnopravnosti.

Kadaga je prihvatila poziv predsednice Skupštine Srbije da dođe u posetu Srbiji, a Gojković je pozvala da delegacija Parlamenta Ugande prisustvuje i godišnjem zasedanju IPU u Beogradu u oktobru mesecu.

U delegaciji Narodne skupštine su predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović i predsednik grupe prijateljstva Skupštine Srbije sa Ugandom Dragomir Karić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja