11. septembar 2018. Predsednica Narodne skupštine sa predsednicom Narodnog sobranja Republike Bugarske

11. septembar 2018. Predsednica Narodne skupštine sa predsednicom Narodnog sobranja Republike Bugarske

Utorak, 11. septembar 2018.

Gojković sa predsednicom Parlamenta Bugarske

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković započela je danas zvaničnu državnu posetu Bugarskoj sastankom sa predsednicom Narodnog sobranja Republike Bugarske Cvetom Karajančev.


Gojković i Karajančev su naglasile da parlamentarci, koji predstavljaju građane Srbije i Bugarske, razvijaju dobre odnose imajući u vidu da se bliskost dva naroda ne zasniva samo na geografskom susedstvu i viševekovnoj povezanoj istoriji, već i na sličnosti jezika, kulture, zajedničke vere i tradicija.

Gojković i Karajančev su se saglasile o značaju jačanja saradnje na nivou radnih tela parlamenata, kao što su odbori za spoljne poslove i evropske integracije, saobraćaj, infrastrukturu i turizam i naglasile da, posebno imajući u vidu zajedničke prioritete vlada dve države u oblasti obrazovanja, informatičkog društva i digitalizacije, parlamenti Srbije i Bugarske bi mogli doprineti na tim poljima.

Gojković je ukazala da je za Srbiju važna i saradnja i razmena iskustva u vezi sa procesom evropskih integracija, posebno u pogledu prilagođavanja nacionalnog zakonodavstva pravnim tekovinama EU. Predsednica Skupštine Srbije je zahvalila na podršci Bugarske evrointegracijama Srbije, podsećajući da su tokom bugarskog predsedavanja otvorena dva poglavlja, i ukazala da je važno da se dinamika otvaranja pregovaračkih poglavlja ubrza u narednom periodu i da očekuje podršku „trojke“ – Bugarske, Austrije i Rumunije.

Gojković i Karajančev su se saglasile da je važno da Evropska unija na Zapadni Balkan gleda kao na region koji nije deo problema već deo rešenja, a Karajančev je istakla da je Bugarska spremna da pomogne u svemu što je potrebno na putu Srbije ka EU, ukazujući da pristupanje zahteva reforme, kao i da je to težak proces, a da poslanici Sobranja, koji su prošli put integracija u EU, mogu pomoći i preneti iskustva u različitim oblicima.

Gojković i Karajančev su se složile da je realizacija zajedničkih infrastrukturnih projekata izuzetno važna, jer se na taj način garantuju povezanost dve države i čitavog regiona i podstiče razvoj poslovne saradnje i turizma, gde se već beleži značajan rast razmene turista između dve države.

Gojković i Karajančev su razgovarale i o položaju bugarske nacionalne manjine, a Karajančev je zahvalila na angažmanu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i na pomacima koji su učinjeni po pitanju položaja bugarske nacionalne manjine i istakla značaj što se pitanja obrazovanja, kao i medija na maternjem jeziku, rešavaju u korist te nacionalne manjine.

Gojković je naglasila da bugarska nacionalna manjina predstavlja most saradnje između dve države i ukazala da je ostvaren značajan napredak, kao i da je donošenjem zakona ova oblast uređena po evropskim standardima, kao i da postoji čvrsta volja rukovodstva Srbije da se radi na unapređenju položaja bugarske nacionalne manjine, što je i pokazano na primeru izdavanja udžbenika na bugarskom jeziku.

Gojković je pozvala predsednicu Narodnog sobranja da dođe u posetu Srbiji sledeće godine, kada se navršava 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa i da zajedno obeleže taj važan datum.

Gojković je sa predsednicom Sobranja položila i venac na Spomenik neznanom junaku u Sofiji.

U Delegaciji Narodne skupštine su i narodni poslanici, članovi odbora za spoljne poslove i evropske integracije Maja Pužić i Žarko Mićin, kao i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Bugarskom Novica Tončev.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1