5. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Parlamenta Mađarske Laslo Kover

5. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Parlamenta Mađarske Laslo Kover

Petak, 5. oktobar 2018.

Gojković sa predsednicima parlamenata Mađarske i Slovenije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja učestvuje na Petoj Konferenciji parlamenata Dunavskog regiona u Budimpešti, sastala se danas sa predsednikom Parlamenta Mađarske Laslom Koverom.


Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi na istorijski najvišem nivou i da će dve zemlje nastaviti da produbljuju saradnju u svim oblastima.

Gojković je ukazala da punopravno članstvo u EU ostaje spoljnopolitički prioritet Srbije i da na tom putu Srbija očekuje pomoć prijatelja.

Gojković je zahvalila Mađarskoj na podršci evropskom putu Srbije, navodeći da naša zemlja očekuje da se pregovarački proces ubrza tokom austrijskog i rumunskog predsedavanja i ukazala da je u tom smislu važna podrška prijateljskih zemalja, kao što je Mađarska, jer Srbija jeste Evropa i treba da bude deo EU.

Kover je rekao da će Mađarska nastaviti da podržava evrointegracije Srbije i u buduće i izrazio nadu da će u skorije vreme doći do otvaranja novih poglavlja.

Gojković i Kover su se založili za veću dinamiku saradnje odbora dva parlamenta, kao što su odbori za spoljne poslove, evropske integracije, poljoprivredu, privredu, bezbednost, kao i delegacija u međuparlamentarnim organizacijama i grupa prijateljstva.

Gojković je upoznala Kovera sa situacijom na Kosovu i Metohiji i rekla da je Srbija privržena dijalogu i postizanju kompromisnog rešenja.

Predsednica Skupštine Srbije je zahvalila Koveru na prihvatanju poziva da dođe u zvaničnu posetu Srbiji, te navela da će to biti prilika za nastavak saradnje.

Gojković se sastala i sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom, a tom prilikom je istaknuto da se odnosi dve zemlje kontinuirano razvijaju, kao i da ima prostora za povećanje dinamike i intenziteta saradnje na parlamentarnom planu.

Gojković je zahvalila na dosadašnjoj podršci Slovenije procesu evropskih integracija i izrazila očekivanje da će Slovenija nastaviti dosledno i kontuinirano da podržava ubrzanje procesa ulaska regiona u EU.

Gojković je naglasila da je regionalna saradnja za Srbiju jedan od prioriteta i pozvala predsednika Državnog zbora Slovenije u zvaničnu posetu Srbiji do kraja ove godine. Gojković se prethodno obratili na Petoj Konferenciji parlamenata Dunavskog regiona, a prisustvovala je i zatvaranju manifestacije Mesec srpske kulture u Ambasadi Srbije u Budimpešti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1