19. februar 2019. Predsednica Gojković i predsednik Narodne skupštine Kenije Džastin Muturi

19. februar 2019. Predsednica Gojković i predsednik Narodne skupštine Kenije Džastin Muturi

Utorak, 19. februar 2019.

Gojković sa predsednicima Narodne skupštine i Senata Republike Kenije: Potpisivanje Memoranduma o saradnji, podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković započela je danas posetu Republici Keniji sastankom sa predsednikom Narodne skupštine Kenije Džastinom Muturijem, na čiji poziv i boravi u poseti ovoj zemlji, prvoj u istoriji odnosa dve države.


Gojković i Maturi su potpisali Memorandum o saradnji između dva parlamenta kojim se institucionalizuje parlamentarna saradnja i otvaraju dodatne mogućnosti za intenzivniju saradnju između odbora, grupa prijateljstva, kao i na multilateralnom nivou.

Gojković je istakla da je ovo istorijska poseta, jer je prva parlamentarna poseta u istoriji naših odnosa, ali i prva uopšte poseta nakon više decenija. Gojković je ukazala da dve države ne samo da imaju istorijske odnose, već prijateljstvo grade i danas i zahvalila Kenija na tome što nikada na međunarodnim forumima ne donosi odluke suprotne interesima Srbije.

Gojković je zahvalila Keniji na čvrstom stavu nepriznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Gojković je upoznala Muturija sa situacijom na Kosovu i Metohiji, kao i jednostranim aktima Prištine, kada je reč o odluci o formiranju vojske tzv. Kosova, i uvođenju taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsednik Narodne skupštine Kenije Džastin Muturi je takođe podsetio da dve zemlje imaju duge istorijske odnose, kao i da je važno da danas ponovo razvijaju te odnose, a prvi korak ka tome je poseta predsednice Skupštine Srbije.

Muturi je istakao da Kenija poštuje Rezoluciju SB UN 1244 i da kao zemlja koja veruje u međunarodno pravo i poštuje međunarodno pravo ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Muturi je naglasio da će Kenija i u budućnosti zastupati ovakav stav i dodao da podržava dijalog i pronalazak održivog i mirnog rešenja.

Gojković i Muturi su se saglasili da potpisivanje Memoranduma o saradnji otvara nove stranice zajedničke istorije. Ukazali su da se stvara dobar preduslov za jačanje saradnje između odbora, među kojima su odbori za spoljne poslove, odbranu, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, kulturu, kao i grupa prijateljstva, te razmenu iskustva u zakonodavnim procesima i nadzornoj ulozi parlamenata. Gojković je rekla i da je cilj da se podstaknu svi poslanici i vlade da rade na unapređenju saradnje na svim poljima, kako bi dostigli i prevazišli odnose izgrađene u periodu zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih zemalja. Gojković je navela da je u Parlamentu Srbije kao podsticaj razvoju saradnje formirana grupa prijateljstva sa Kenijom, a pozvala je predsednika Parlamenta gospodina Muturija u uzvratnu posetu Srbiji.

Gojković i Muturi su razgovarali o saradnji i u drugim oblastima od obostranog interesa, kao što su poljoprivreda, informatika, građevinarstvo, obrazovanje, kultura, kao i važnosti borbe protiv terorizma, a Muturi je ukazao da je Kenija, koja je nedavno bila žrtva terorizma, bila i ostala odlučna i rešena da se bori protiv tih pretnji.

Gojković se sastala i sa predsednikom Senata Kenije Kenetom Lusakom, koji je naglasio da su dugi i prijateljskih odnosi, iz vremena sticanja kenijske nezavisnosti i saradnje u Pokretu nesvrstanih zemalja, dobra osnova za njihov razvoj danas, u savremenim okolnostima. Lusaka je, po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, ponovio stav da Kenija poštuje međunarodno pravo i da ostaje čvrsto na toj poziciji.

Predsednik Senata zahvalio je na tome što je Srbija dodelila stipendije za studente iz Kenije u okviru programa „Svet u Srbiji“, a Gojković i Lusaka su razgovarali i o saradnji u međunarodnim organizacijama, kao što je Interparlamentarna unija, gde su delegacije dva parlamenta veoma aktivne. Gojković je pozvala predsednika Senata na 141. godišnje zasedanje Interparlamentarne unije koje se u oktobru održava u Beogradu.

U delegaciji Narodne skupštine su i predsednik Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović i član grupe prijateljstva sa Kenijom Dragomir Karić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 21. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja