9. maj 2018. Predsednica Narodne skupštine sa članovima kolegijuma Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

9. maj 2018. Predsednica Narodne skupštine sa članovima kolegijuma Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Sreda, 9. maj 2018.

Gojković sa predsedavajućima i članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa članovima kolegijuma Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje predvode predsedavajući Doma naroda Ognjen Tadić i predsedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić.


Gojković je naglasila da Srbija snažno podržava razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, kao jednim od najbližih partnera i suseda u regionu, ističući da je ova poseta, kao prva poseta u punom sastavu kolegijuma oba doma Parlamenta BiH jednoj zemlji, od velikog istorijskog značaja za dalji razvoj parlamentarne saradnje, ukupnih odnosa između Srbije i BiH i odnosa u našem regionu.

Gojković je ukazala da je današnji dan, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, prilika da se pošalje poruka da želimo dijalogom i saradnjom da zajednički izgradimo dobre odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i u čitavom regionu.

Predsednica Parlamenta Srbije je napomenula da parlamentarci, kao predstavnici građana, imaju važnu ulogu u unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja dijalogom i saradnjom i ukazala da je zajednički cilj Srbije i Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u EU i da Srbija pruža podršku BiH na tom putu.

Predsedavajući Doma naroda Ognjen Tadić čestitajući 9. maj Dan pobede rekao je da je uloga parlamenata izuzetno važna u kreiranju boljih odnosa, kao i da je današnji dolazak delegacije izraz ogromne želje za izgradnju dobrih odnosa sa Narodnom skupštinom i Srbijom.

Predsedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić je naglasio da se dve zemlje nalaze na početku nove ere odnosa koji bi trebalo da budu što više okrenuti budućnosti, a što manje prošlosti i dodao da je Srbija važan faktor u regionu i motor novih odnosa u regionu.

Na sastanku je istaknuto da je međuparlamentarna saradnja važan segment daljeg produbljivanja odnosa, kao i da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje na nivou odbora, posebno u oblasti evropskih integracija, spoljnih poslova, kao i grupa prijateljstva, koji bi trebalo iskoristiti.

Gojković je sa delegacijom Parlamenta BiH razgovarala i o saradnji u drugim oblastima, posebno na polju ekonomije i tom prilikom istakla da pridajemo posebnu važnost razvoju te saradnje, kao i da je zajednički interes revitalizacija infrastrukture koja povezuje dve zemlje i dalji rad na energetskim projektima i zajedničkom izlasku na treća tržišta.

U delegaciji Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine su i prvi zamenik predsedavajućeg Doma naroda Safet Softić i prvi zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović, kao i drugi zamenik predsedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak i drugi zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto.


Video (1)

Sreda, 9. maj 2018. | izjave za medije predsednice Narodne skupštine RS, predsedavajućeg Doma naroda i predsedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH 09.05.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2