Utorak, 24. novembar 2015.

Gojković sa potpredsednikom Irana i ministrom spoljnih poslova

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, drugog dana zvanične posete Islamskoj republici Iran, u odvojenim susretima razgovarala je sa potpredsednikom te zemlje Ešhadom Džahangirijem i ministrom spoljnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom.


Na sastancima je ocenjeno da su odnosi dve zemlje, koji su uspostavljeni pre 70 godina, dobri, a potpredsednik Irana Džahangiri je izrazio želju za unapređenje bilateralne saradnje.

Džahangiri je istakao da je za bolji razvoj odnosa važno upoznavanje kapaciteta dve zemlje, posebno nakon potpisivanja Sporazuma o iranskom nuklearnom programu, čime su se, kako je rekao, stvorili uslovi za razvijanje odnosa naročito sa prijateljskim zemljama.

Ukazao je i na značaj razvoja bilateralne saradnje imajući u vidu ulogu Srbije na Balkanu i Irana u svom regionu.

Govoreći o problemu terorizma, potpredsednik Irana je napomenuo da bi borbi protiv terorizma trebalo da se pristupi globalno i principijelno.

Gojković je zahvalila na oceni uloge Srbije u regionu i naglasila da Srbija vodi politiku stabilnosti, kao i da ima dobre odnose sa svim zemljama regiona.

Predsednica Narodne skupštine se saglasila da je problem terorizma globalan i ukazala na aktivnosti Srbije u tom kontekstu. Gojković je upoznala sagovornike i sa stanjem i aktivnostima u suočavanju sa problemom migracija i ponovila da očekuje multilateralni odgovor u rešavanju uzroka ove krize.

I ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif, u susretu sa predsednicom Skupštine Srbije, ocenio je da su odnosi tradicionalno dobri, još iz perioda nekadašnje Jugoslavije, kao i da sadašnji trenutak predstavlja dobru priliku za njihov dalji razvoj na bilateralnom i multilateralnom planu.

Na sastancima je pozdravljena i dobra saradnje na međuparlamentarnom nivou i izraženo uverenje da će poseta predsednice Narodne skupštine Srbije doprineti unapređenju ukupnih odnosa. Izraženo je i očekivanje da će predstojeće zasedanje Mešovite komisije, stvoriti atmosferu za dalji razvoj odnosa.

Gojković je juče, kada je započela dvodnevnu posetu, razgovarala sa predsednikom Islamske konsultativne skupštine Alijem Laridžanijem, na čiji poziv je posetila Iran, kao i sa kopredsednikom Mešovite komisije za trgovinu Vlade IR Iran i ministrom za trgovinu, rudarstvo i industriju Emadom Zadehom.

U Delegaciji Narodne skupštine je i član grupe prijateljstva Parlamenta sa Iranom poslanik Dragomir Karić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31