15. septembar 2018. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije u razgovoru sa potpredsednikom Republike Indije i predsednikom Gornjeg doma parlamenta Indije

15. septembar 2018. Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije u razgovoru sa potpredsednikom Republike Indije i predsednikom Gornjeg doma parlamenta Indije

Subota, 15. septembar 2018.

Gojković sa potpredsednikom Indije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa potpredsednikom Republike Indije i predsednikom Gornjeg doma parlamenta Indije M. Venkajom Naiduom, a tom prilikom je ocenjeno da poseta ima istorijski značaj, jer je prva poseta predsednika Gornjeg doma Parlamenta Indije i ujedno prva poseta visokog zvaničnika nakon više decenija.


Gojković je naglasila da je posebno važno što se poseta realizuje u godini kada se obeležava 70. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa i napomenula da odnose dve zemlje karakteriše višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo i razumevanje, bez otvorenih pitanja, uz puno međusobno uvažavanje i visok stepen podrške i saradnje u najvažnijim oblastima.

Predsednica Skupštine Srbije je navela da naše prijateljstvo i podrška obavezuju da unapređujemo bilateralne odnose na svim poljima od zajedničkog interesa i u savremenim okolnostima i izrazila uverenje da današnja poseta otvara novo poglavlje u istoriji odnosa.

Gojković je ukazala da su ovom posetom otvorene i nove mogućnosti međuparlamentarne saradnje, te da će parlamentarci, kao predstavnici građana doprineti jačanju veza i intenzivnije sarađivati na nivou radnih tela u oblastima privrede, saobraćaja, energetike, turizma i kultura, kao i da je Skupština Srbije spremna da u kratkom roku ratifikuje sve sporazume koji budu dogovoreni.

Gojković je zahvalila na čvrstom, principijelnom i nepromenljivom stavu po pitanju Kosova i istakla da je Indija država koja je poznata po svojim principijelnim pozicijama poštovanja međunarodnog prava.

Potpredsednik Indije je istakao da je Indija ponosna na istorijske i dobre odnose između dve zemlje, koji su zasnovani na poverenju i razumevanju, ukazujući da ima dosta prostora za njihovo unapređenje.

Naidu je naglasio da je važan razvoj ekonomske saradnje, kao i da mnoge kompanije iz Indije investiraju u Srbiju, te izrazio nadu da će nastaviti uspešno da rade i da će ta ulaganja i otvaranje novih radnih mesta dodatno učvrstiti veze dve države.

Potpredsednik Indije je napomenuo da se već beleži rast trgovinske razmene, kao i da ima potencijala za dodatnu saradnju u oblasti farmaceutske industrije, poljoprivrede i prehrambene industrije, ali i u mnogim drugim oblastima i zahvalio se na odluci Srbije da ukine vize za građane Indije.

Naidu, koji je i predsednik Gornjeg doma parlamenta Indije, zahvalio je na prilici da se obrati Skupštini Srbije, u kojoj je održan prvi, osnivački, samit Pokreta nesvrstanih zemalja i izrazio uverenje da će doći do razmene poseta na nivou dva parlamenta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1