27. novembar 2018. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa  ministrom unutrašnjih poslova Azerbejdžana

27. novembar 2018. Predsednica Narodne skupštine u razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Azerbejdžana

Utorak, 27. novembar 2018.

Gojković sa ministrom unutrašnjih poslova Azerbejdžana

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Azerbejdžana Ramilom Usubovim i istakla da je ova poseta podsticaj daljem razvoju odnosa i naglasila značaj saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.


Gojković je napomenula da postoji intenzivan politički dijalog i u tom kontekstu podsetila na važnost posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Azerbejdžanu, i istakla da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja, kao i da ih vezuje strateško partnerstvo koje se potvrđuje i uzajamnom podrškom na multilateralnom planu.

Gojković je zahvalila Republici Azerbejdžan na doslednom stavu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i međunarodnog prava, kao i na principijelnom glasanju protiv članstva tzv. Kosova u Interpolu.

Predsednica Parlamenta je upoznala Usubova sa situacijom na Kosovu i Metohiji i izrazila zabrinutost zbog poteza Prištine i kršenja pravila slobodne trgovine i CEFTA sporazuma uvođenjem taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, čime se ugrožavaju prava i život građana na tom prostoru.

Gojković je istakla značaj daljeg jačanja dobrih parlamentarnih veza i ukazala na značaj saradnje odbora i grupa prijateljstva, kao i na multilateralnom planu. Gojković je podsetila na svoju posetu Azerbejdžanu i ponovila poziv za uzvratnu posetu predsednika Parlamenta Azerbejdžana Srbiji, u cilju daljeg razvoja odnosa.

Usubov je naglasio da Azerbejdžan poput Srbije poštuje međunarodno pravo i suverenitet i teritorijalni integritet, kao i da Azerbejdžan, kroz izjašnjavanje u svim međunarodnim platformama, podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Usubov je ukazao da dve zemlje imaju zajedničke interese i stavove, kao i da je važno da postoji koordinacija po svim važnim pitanjima.

Usubov je istakao da je izuzetno značajno da dve države nastave saradnju u svim oblastima, naglašavajući da je posebno važna zajednička borba protiv prekograničnog kriminala, terorizma i nezakonitih migracija.