6. novembar 2018. Gojković sa ministrom spoljnih poslova Unije Komora

6. novembar 2018. Gojković sa ministrom spoljnih poslova Unije Komora

Utorak, 6. novembar 2018.

Gojković sa ministrom spoljnih poslova Unije Komora

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suefom Mohamedom El-Aminijem i tom prilikom naglasila da ova poseta, kao prva zvanična posle više decenija, ima izuzetan značaj i da otvora mogućnosti jačanja saradnje na svim poljima.


Na sastanku je istaknuto da je potrebno unaprediti prijateljske odnose dve zemlje, posebno imajući u vidu saradnju koju su dve zemlje uspostavile još tokom procesa dekolonizacije i borbe za nezavisnost Unije Komora.

Gojković je rekla da je Srbija ponosna na istoriju odnosa i na saradnju koja datira iz perioda bivše Jugoslavije i zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih zemalja, te ukazala da istorijsko prijateljstvo obavezuje da se i danas u savremenim okolnostima unapređuju odnosi na svim poljima od zajedničkog interesa.

Gojković je rekla da očekuje podršku Unije Komora stavovima Srbije prilikom pokušaja tzv. „Kosova“ da se učlani u međunarodne organizacije.

Predsednica Skupštine Srbije je napomenula da Srbija podržava teritorijalni integritet Unije Komora i da će nastaviti da podržava pozicije Unije Komora.

Ministar spoljnih poslova Unije Komora je naglasio da Srbija, kao prijateljska zemlja, može da računa na punu podršku i glas ove zemlje u međunarodnim organizacijama.

Gojković se založila za razvijanje parlamentarne saradnje na najvišem nivou, kao i na nivou odbora i parlamentarnih delegacija, te napomenula da je Srbija jedina evropska zemlja koja ima sporazum o saradnji sa Panafričkim parlamentom. El Amini je pozvao predsednicu Narodne skupštine u posetu ovoj zemlji i istakao značaj saradnje, kao i prenošenja iskustva u donošenju zakona i zastupljenosti žena u parlamentu.

Gojković i El Amini su naglasili značaj jačanja odnosa Srbije sa zemljama Afrike i saglasili se o potrebi razvoja saradnje u oblasti poljoprivrede, infrastrukture i obrazovanja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 28. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja