28. novembar 2018. Predsednica Narodna skupština u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova i emigracije Libana

28. novembar 2018. Predsednica Narodna skupština u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova i emigracije Libana

Sreda, 28. novembar 2018.

Gojković sa ministrom spoljnih poslova Libana

Predsednica Narodna skupština Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova i emigracije Libana Džibranom Basilom, a na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi tradicionalno dobri i prijateljski, kao i da su dve zemlje spremne da te odnose unapređuju i jačaju u svim oblastima.


Gojković je napomenula da dve zemlje veže i saradnja koja datira iz perioda zajedničkih aktivnosti u Pokretu nesvrstanih zemalja i podsetila da je upravo u zgradi Doma Narodne skupštine 1961. godine održan prvi, osnivački, samit Pokreta nesvrstanih zemalja, na kome su učestvovali i predstavnici Libana.

Gojković je ukazala da je važno da se prijateljski odnosi neguju i danas u aktuelnom dobu, da se dve zemlje mogu osloniti jedna na drugu i naglasila da je Liban uvek bio na strani Srbije i da nikada nije glasao protivno interesima naše zemlje.

Gojković je zahvalila Libanu na čvrstim i principijelnim pozicijama u pogledu poštovanja međunarodnog prava, odnosno suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i posebno zahvalila što je Liban glasao protiv prijema tzv. Kosova u Interpol, a prethodno i prilikom pokušaja prijema u UNESKO. Predsednica Skupštine Srbije je ukazala na trend povlačenja priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, odnosno činjenicu da je deset država do sada povuklo to priznanje.

Gojković je izrazila zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji zbog odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, odnosno kršenje odredaba slobodne trgovine i CEFTA sporazuma i upoznala gosta sa teškom situacijom kada je reč o nabavci lekova, kiseonika, kao i određenih osnovnih životnih namirnica.

Ministar spoljnih poslova Libana je istakao da su Srbija i Liban prijateljske zemlje, koje dele zajedničke vrednosti, i da je podrška Srbiji i njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu stvar principa i vrednosti, koje su za Liban prioritet.

Basil je ukazao da Liban razume stavove i položaj Srbije, kao i da će i u budućnosti stajati uz Srbiju.

Gojković i Basil su razgovarali o razvoju parlamentarne saradnje i istakli da parlamentarci mogu da pruže veliki doprinos unapređenju ukupnih odnosa dve države. Gojković je istakla spremnost Parlamenta Srbije da putem ratifikacije sporazuma koje su usaglasile dve vlade i čije zaključivanje predstoji, doprinese jačanju veza.

Gojković je pozvala Parlament Libana da učestvuje na predstojećoj Parlamentarnoj skupštini Mediterana u Beogradu u februaru sledeće godine, kao i na Skupštini Interparlamentarne unije, koja će biti održana u oktobru sledeće godine u Beogradu, posle 56 godina, a koja će okupiti predsednike parlamenata iz čitavog sveta.

Gojković i Basil su se saglasili o značaju razvoja ekonomske saradnje i jačanja poslovnih veza, kao i saradnje u oblasti poljoprivrede i trgovine, a predsednica Skupštine Srbije upoznala je Basila sa ekonomskim reformama u Srbiji, koje su omogućile stabilizaciju javnih finansija, što je dovelo do ekonomskog rasta i mogućnosti da Srbija danas povećava penzije i plate u javnom sektoru.

Gojković i Basil razgovarali su i o borbi protiv terorizma, a ministar spoljnih poslova Libana ukazao je da se ta država suočava sa mnogim oblicima terorizma.