20. jul 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i ministarka spoljnih poslova Republike Surinam Ildiz Debora Polak Beil

20. jul 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i ministarka spoljnih poslova Republike Surinam Ildiz Debora Polak Beil

Petak, 20. jul 2018.

Gojković sa ministarskom spoljnih poslova Surinama

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa ministarkom spoljnih poslova Republike Surinam Ildiz Deborom Polak Beil i tom prilikom zahvalila na donošenju veoma važne odluke o povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, koja je zasnovana na poštovanju i uvažavanju Povelje UN i Rezolucije SB UN 1244.


Gojković je naglasila da je takva odluka izraz prijateljstva i da će nesumnjivo doprineti bližim odnosima i unapređenju saradnje između Srbije i Surinama i ukazala na tradicionalno dobre odnose dve države, koji su uspostavljeni gotovo od samog početka samostalnosti Republike Surinam i traju 40 godina.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da je Srbija posvećena dijalogu i iznalaženju kompromisnog rešenja, i napomenula da ni pet godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština. Gojković je zahvalila što Surinam nije glasao protivno interesima Srbije prilikom pokušaja tzv. Kosova da postane član organizacije UNESKO i ukazala na težak položaj srpske kulturne baštine.

Gojković je napomenula da saradnja zakonodavnih institucija predstavlja važan segment daljeg produbljivanja i obogaćivanja bilateralnih odnosa i uputila poziv predsednici Parlamenta Surinama Dženifer Simons za posetu Srbiji, što bi dalo veliki podsticaj saradnji između parlamenata. Gojković je ukazala na mogućnost saradnje radnih tela, u oblasti spoljnih poslova i u drugim oblastima od obostranog interesa, u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, kao što je Interparlamentarna unija.

Ministarka spoljnih poslova Surinama je istakla da su dve zemlje uspostavile dobre osnove za saradnju i da postoji obostrana želja za unapređenje odnosa u različitim oblastima i snažno prijateljstvo.

Beil je ukazala da kada je reč o Kosovu i Metohiji Surinam smatra da je važno poštovanje Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da se zalaže za mirno rešavanje konflikata, kao da iako se ne meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja podržava dijalog koji se vodi.

Ministarka spoljnih poslova Surinama se založila za razvoj parlamentarne saradnje dve države, ističući da su parlamentarci te zemlje zainteresovani sa jačanje veza i saradnju među odborima u svim onim oblastima od zajedničkog interesa dve zemlje, kao što su poljoprivreda, turizam i odbrana.

Gojković i ministarka spoljnih poslova Surinama razgovarale su i o mogućnostima razvoja ekonomske saradnje, kao i o saradnji u oblasti borbe protiv terorizma i na drugim poljima.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2