23. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine pred poslanicima Državne dume Ruske Federacije

23. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine pred poslanicima Državne dume Ruske Federacije

Utorak, 23. oktobar 2018.

Gojković pred poslanicima Državne dume Ruske Federacije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković obratila se poslanicima Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije i tom prilikom istakla da su dva naroda uvek bila na istoj strani istorije, u borbi za slobodu, nezavisnost i očuvanje nacionalnog identiteta, kao i da danas možemo sa ponosom da istaknemo da su naši odnosi izdržali ispit vremena, zajedničkih tragedija i pobeda.


„Ove godine obeležavamo niz slavnih istorijskih datuma, 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, pobedu nad fašizmom, kao i mnoge druge“, rekla je Gojković i dodala da bi srpski narod veoma teško opstao i ostvario svoje nacionalne i državotvorne ciljeve da nije, u ključnim istorijskim trenucima, bio podržan od strane velikog i bratskog ruskog naroda.

Gojković je zahvalila Rusiji na principijelnoj i doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije po pitanju Kosova i Metohije i istakla da će ovo najveće i najteže pitanje za srpski narod i državu, koje nosi globalne posledice, zahtevati još mnogo istrajnosti, mudrosti i snage da bi se, nasuprot brutalnom nasilju nad nevinim i nemoćnim žrtvama, spomenicima i crkvama, nasuprot gruboj jednostranosti, stalnim provokacijama i nasuprot površnosti i cinizmu mnogih, došlo do pravednog i održivog rešenja.

Predsednica Skupštine je ukazala da u to rešenje Srbija ulaže sve svoje snage, čuvajući bezbednost i mir i da je u tome dosadašnja i buduća podrška ruskog naroda i države od neprocenjive vrednosti, te ukazala da Rusija, bolje nego iko drugi, razume sa čime se mi suočavamo.

Gojković je rekla da je poznato da je spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, kao i da se naše zemlja zalaže da ovi procesi budu usklađeni sa željom Srbije da na međunarodnom, regionalnom i globalnom planu unapređuje saradnju sa partnerima i prijateljskim zemljama.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da je Srbija, u složenim geopolitičkim okolnostima i nestabilnom okruženju, poštujući slobodarski duh, volju i dostojanstvo svojih građana, u Narodnoj skupštini donela odluku o vojnoj neutralnosti.

„Srbija nema želju i aspiraciju da postane članica NATO. Imamo suviše tešku istoriju povezanu sa ovom alijansom da bismo uopšte razmišljali o tome. Istovremeno, ostajemo otvoreni, a politika vojne neutralnosti to omogućava, za aktivnu saradnju sa svim partnerima i bezbednosnim akterima u regionu i šire, u cilju očuvanja mira i stabilnosti“, rekla je Gojković.

Gojković je istakla da se Narodna skupština principijelno i dosledno, u skladu sa državnom politikom, zalaže za ostvarenje načela slobodne i ravnopravne saradnje na međunarodnoj sceni, bez korišćenja sankcija i poručila da Srbija nikada i ni pod kakvim uslovima neće uvoditi bilo kakve sankcije bratskoj Ruskoj Federaciji i ruskom narodu, te da će delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope nastaviti da se, dosledno i principijelno, u skladu sa međunarodnim pravom, zalaže za puni povratak prava delegacije Rusije.

Gojković je istakla da danas veliku zaslugu za odnose dve države imaju pre svih predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin, koji su svojom vizijom, državničkom mudrošću i izuzetnom hrabrošću i marljivošću uspeli da preokrenu mnoge nepovoljne tokove i usmere ih u korist srpske, odnosno ruske države i građana.

Gojković je naglasila i da je saradnja sa Državnom dumom, kao i sa Savetom Federacije dostigla najviši oblik, što potvrđuje i zasedanje Komisije za saradnju između dva parlamenta, kao jedinstvenog oblika parlamentarne saradnje.

Gojković je istakla značaj ekonomske saradnje i pozdravila međusobnu bescarinsku trgovinu, povećanje broja kompanija koje izvoze u Rusku Federaciju, proširenje strukture proizvoda, dalju liberalizaciju trgovine i podsetila da naša robna razmena beleži gotovo dvocifreni rast u poređenju sa prvih osam meseci prošle godine.

Osvrćući se na istorijske veze srpskog i ruskog naroda, zajedničku borbu, Gojković je podsetila da je na stogodišnjicu od početka Velikog rata, caru Nikolaju II Romanovom, pored Narodne skupštine u Beogradu podignut spomenik i istakla da Srbija nikada neće zaboraviti ogromne žrtve koje je podnela Rusija, ne dopuštajući da Srbija sama primi udar Austrougarske imperije i njenih saveznika.

Gojković je napomenula da je srpski narod ubrzo imao priliku da uzvrati dobročinstvom, kada je utočište u našoj zemlji našlo oko sedamdeset hiljada Rusa, od kojih su mnogi za sva vremena zadužili srpsku kulturu, prosvetu i nauku, a svojoj novoj domovini Rusi su dali 12 akademika Srpske akademije nauka.

Predsednica Skupštine je ukazala da dva naroda spajaju ovi i mnogi drugi potresni događaji iz zajedničke istorije, duhovna i kulturna bliskost, a mnogi veliki duhovnici i umni ljudi dali su svoj doprinos riznici naših kulturnih odnosa.


Video (1)

Utorak, 23. oktobar 2018. | obraćanje predsednice Narodne skupštine pred poslanicima Dume 23.10.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 29. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja