17. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa potpredsednicom Narodne skupštine Kube Anom Marijom Mari Mačadom

17. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa potpredsednicom Narodne skupštine Kube Anom Marijom Mari Mačadom

Četvrtak, 17. oktobar 2019.

Gojković poslednjeg dana zasedanja IPU imala niz bilateralnih susreta

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas, poslednjeg dana 141. zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu, koje je okupilo više od 2.000 učesnika iz čitavog sveta, sa potpredsednicom Parlamenta Kube, kao i predsednicima parlamenata država Zimbabve, Sijera Leone i Butan.


Gojković se sastala sa delegacijom Parlamenta Republike Kube, na čelu sa potpredsednicom Narodne skupštine Anom Marijom Mari Mačadom, a na sastanku je ocenjeno da političke odnose karakteriše prijateljstvo i međusobna podrška po pitanjima od prioritetnog značaja za dve zemlje, kao i posvećenost unapređenju svih vidova saradnje.

Gojković je zahvalila na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno pitanju KiM i podrške Srbiji u međunarodnim forumima.

Gojković je istakla da je Skupština Srbije spremna za dalji razvoj parlamentarne saradnje kako na nivou radnih tela dva parlamenta, posebno u oblasti zdravstva, kulture i obrazovanja, tako i poslaničkih grupa prijateljstava i dodala da podstrek dosadašnjim odnosima daje Memorandum o saradnji koji je potpisan tokom posete Republici Kubi i Srbiji na nivou predsednika parlamenata.

Mačado je istakla da za Kubance Srbija ima posebno mesto u srcu, da postoje tradicionalne generacijske veze i naglasila da Kuba ima čvrst stav da podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i Kuba stoji iza Rezolucije SB UN. Mačado se zahvalila na podršci koju Srbija daje Kubi i dodala da je važno da dve zemlje nastave zajedno da grade odnose i svestranu saradnju, te ukazala da je posetom predsednice Skupštine Srbije Kubi uspostavljena čvršća veza i pozvala predsednicu Parlamenta u posetu Kubi. Gojković i Mačado su ukazale na interes za saradnju u oblastima poljoprivrede, prehrambene industrije, medicine, farmaceutske industrije.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se sa delegacijom Parlamenta Zimbabvea, koju predvode predsednik Narodne skupštine Džejkob Frensis Mudenda i predsednica Senata Mabel Memori Činomon i zahvalila na učešću i činjenici da predsednici oba doma Parlamenta Zimbabvea učestvuju na zasedanju.

Gojković je izrazila žaljenje povodom ciklona Idai koji je pogodio Zimbabve i ukazala da su bilateralni odnosi tradicionalno prijateljski, kao i da je ovo prilika da se razmotre mogućnosti razvoja parlamentarne saradnje i ekonomske, koja nije dovoljno razvijena. Predsednica Skupštine Srbije je predložila formiranje poslaničkih grupa prijateljstava, kao i potpisivanje memoranduma o saradnji. Gojković se zahvalila Zimbabveu što ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, i upoznala delegaciju sa jednostranim aktima Prištine, kao i poslednjim upadom ROSU na sever Kosova i Metohije.

Mudendа je rekao da Zimbabve pamti podršku naše zemlje Zimbabveu na međunarodnoj sceni u borbi protiv kolonijalizma i u borbi za slobodu i nezavisnost i istakao da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju na međunarodnim forumima u cilju poštovanja međunarodnog prava i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Rezolucije SB UN 1244. Mudendа se založio za uspostavljanje snažnije bilateralne saradnje i saglasio da je važno da se formiraju grupe prijateljstava i potpiše memorandum o razumevanju koji će biti osnov izgradnje dobrih odnosa parlamenata.

Predsednik Parlamenta Zimbabvea Mudendа je podsetio na posledice ciklona Idai na Zimbabve i okolne države, izrazivši nadu da će pomoć nastaviti da stiže imajući u vidu neophodnost rekonstruisanja infrastrukture i izgradnje novih naselja.

Gojković se sastala i sa predsednikom Parlamenta Sijera Leonea Abasom Černorom Bunduom, i ukazala da ima prostora za razvoj bilateralnih odnosa i uspostavljanje i unapređenje saradnje, posebno u oblastima ekonomije, obrazovanja i kulture, i ukazala na posvećenost Skupštine Srbije da formiranjem grupa prijateljstava unapredi parlamentarne odnose, te podsetila da je Srbija jedina evropska zemlja koja ima potpisan Sporazum o saradnji sa Panafričkim parlamentom.

Gojković je zahvalila na učešću na 141. zasedanju IPU, koje je okupilo veliki broj predsednika i potpredsednika parlamenata i istakla značaj teme jačanja međunarodnog prava i usvajanja Beogradske deklaracije.

Predsednik Parlamenta Sijera Leonea se saglasio da je tema konferencije pravovremena i jako važna i naglasio da je ideja uspostavljanja poslaničkih grupa prijateljstava dobra, kao i da će Parlament Sijera Leonea krenuti u proceduru formiranja.

Bundu se založio za proširenje odnosa, podsećajući na snažne odnose u vreme Pokreta nesvrstanih i ukazao da je danas važno oživeti duh tih čvrstih odnosa, i da je Sijera Leone zainteresovan za razvoj saradnje, posebno u oblasti obrazovanja i zdravstva.

Gojković se sastala sa predsednikom Parlamenta Kraljevine Butan Tašijem Dorđijem, kome je zahvalila na učešću delegacije Kraljevine Butan, ukazujući da su politički odnosi dobri i bez otvorenih pitanja, i zahvalila Kraljevini Butan na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno pitanju KiM.

Gojković je rekla da je Skupština Srbije spremna na razvoj parlamentarne saradnje na svim nivoima, kao i da je važno razmotriti mogućnost razvoj ekonomske saradnje.

Dorđije je čestitao na organizaciji 141. Skupštine IPU ukazujući da je reč o prvoj poseti delegacije Kraljevine Butan Srbiji i istakao da je ovo početna tačka naših odnosa i da će vlade pratiti razvoj parlamentarnih odnosa i pozvao predsednicu Skupštine Srbije u posetu Kraljevini Butan.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6