1. oktobar 2019. Skup „Most razumevanja – Međugeneracijska solidarnost“

1. oktobar 2019. Skup „Most razumevanja – Međugeneracijska solidarnost“

Utorak, 1. oktobar 2019.

Gojković otvorila skup „Most razumevanja – Međugeneracijska solidarnost“

Predsednica Narodne skupštine otvorila je danas povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba, skup „Most razumevanja – Međugeneracijska solidarnost“ u Domu Narodne skupštine i poručila da je važno da kao društvo naučimo lekciju o važnosti međugeneracijske solidarnosti, razumevanja i podrške, kao i da je za razvoj svake zemlje neophodno i iskustvo starih, isto koliko i energija mladih.


„Razvoj jednog društva nije moguć ukoliko se delimo po generacijama, potrebno je da učimo jedni od drugih. Svako od nas je potreban društvu, kao što je za razvoj svake zemlje neophodno i iskustvo starih, isto koliko i energija mladih“, naglasila je Gojković i dodala da je cilj skupa u Skupštini Srbije da se pošalje jasna poruka da „smo spremni da gradimo društvo u kome ima mesta za svakog od nas“.

Gojković je rekla da je u tom cilju nužna komunikacija među generacijama, kao i promena svesti prema starenju, a promocijom pozitivne slike o starosti doprinećemo smanjenju diskriminacije, a time i nasilja i zanemarivanja starih.

Gojković je ukazala da je Skupština Srbije prepoznala važnost ove teme i da upravo danas razmatra redovni godišnji izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2018. godinu, sa Predlogom zaključka Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Gojković je istakla da je važno razgovarati o definisanju novih javnih i kreativnih politika, koje moraju da idu u susret ovim izazovima, poboljšanju zakonskih predloga i pozitivnije klime u društvu u odnosu na starije. Predsednica Parlamenta je napomenula da je pored donošenja dobrih zakona, važno da postoji i kordinacija nadležnih institucija kada je reč o brizi o starijima, posebno onima u seoskim sredinama i nepristupačnim područjima.

Gojković je navela da je potrebno povećati dostupnost i razvoj usluga zdravstvene i socijalne zaštite, posebno kada je reč o kućnom lečenju i nezi, jačanje patronažnih službi za obilazak i pomoć starima, usluge pomoći u kući u vidu geronto-domaćica i dodala da je važno razvijati programe podrške putem dnevnih centara i klubova za penzionere kako bi predupredili situaciju da se stariji osete isključenim iz drušva.

Predsednica Skupštine Srbije je rekla da je imajući u vidu da su stariji građani u većoj meri izloženi riziku siromaštva, izuzetno važno da kao društvo, u skladu sa našim ekonomskim napretkom i razvojem, omogućimo starijim sugrađanima dostojanstveno starenje i da je u tom kontekstu značajna najava povećanja penzija.

Gojković je naglasila da se na međugenracijskom razumevanju mora stalno raditi i ukazala da je najbolji primer međugeneracijske solidarnosti i razumevanja današnji gosti Skupštine - penzioneri iz Gerontološkog centra Beograd i učenici Osnovne škole „Drinka Pavlović“.

„Danas, kada šaljemo ovu sliku iz Narodne skupštine moram da istaknem da je zadatak svih nas – Narodne skupštine, Vlade, nezavisnih tela, medija - da stvaramo ravnopravnije društvo, uz odlučnu borbu i suprotstavljanje predrasudama, stereotipima i diskriminaciji“, poručila je Gojković.

Na skupu su se, pored predsednice Narodne skupštine, obratile i predsednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Jasmina Karanac, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček.

Predsednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Jasmina Karanac istakla je da je Odbor posvećen pitanjima ljudskih prava, pa tako i ovom pitanju. Istakla je da se pored kontrolne i zakonodavne uloge kojom se Odbor i Skupština bave, posebna pažnja posvećuje saradnji sa nevladinim sektorom i samostalnim organima, poput Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Navela je da su problemi sa kojima se susreću starije osobe specifični i da je integracija starijih osoba u svakodnevicu od izuzetne važnosti, te da se doprinos starijih osoba ne sme zanemariti.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, navela je da je ovaj događaj prilika da se ukaže na potrebu da uključivanje najstarijih građana treba da bude visoko na političkoj agendi, kako bismo unapredili položaj najstarijih sugrađana. Ona je navela da su poslednja istraživanja prepoznala nedovoljnu dostupnost usluga koje se odnose na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, transport i određene ekonomske barijere kao najveće probleme. Prema njenim rečima, pristigli radovi govore o tome da su deca svesna kakve probleme donosi starost, ali da istovremeno pruža i nova znanja i iskustva.

Anamarija Viček, državna sekretarka u ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, je u ime ministra Mladena Šarčevića prenela čestitke najstarijim sugrađanima povodom Međunarodnog dana starijih osoba, kao i svim učesnicima konkursa. Ona je istakla da je cilj konkursa da učenici doprinesu smanjenju diskriminacije starih, kao i razvoju i poštovanju međugeneracijske solidarnosti i toleranciji i uvažavanju različitosti. Viček je dodala da će Ministarstvo nastaviti da podržava ovaj projekat i očekuje da „Most razumevanja“ traje i širi se na opštu dobrobit i mlađih i starijih generacija.

Na skupu, koji su organizovali Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i Poverenik za rodnu ravnopravnost, uručene su nagrade učenicima pobednicima konkursa za literarni rad, likovni rad i fotografiju na temu međugeneracijske solidarnosti.


Video (1)

Utorak, 1. oktobar 2019. | obraćanje predsednice Narodne skupštine na skupu „Most razumevanja“, povodom Međunarodnog dana starijih osoba 01.10.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 1. decembar