5. jun 2019. Predsednica Narodne skupštine i Odbora za prava deteta Maja Gojković otvorila javnu raspravu o Nacrtu zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta

5. jun 2019. Predsednica Narodne skupštine i Odbora za prava deteta Maja Gojković otvorila javnu raspravu o Nacrtu zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta

Sreda, 5. jun 2019.

Gojković otvorila javnu raspravu o Nacrtu zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i Odbora za prava deteta Maja Gojković otvorila je danas u Skupštini Srbije javnu raspravu o Nacrtu zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta i istakla da je Srbija na putu da dobije nezavisnu instituciju za zaštitu prava deteta i tako zaokruži koncept dečjih prava.


Gojković je ukazala da javna rasprava koja započinje danas, a posle Beograda biće održana u Novom Sadu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Nišu, pokazuje jasnu nameru da Srbija dobije dobar i kvalitetan zakon, koji će da omogući punu zaštitu dece, njihov razvoj i bezbrižno odrastanje.

Predsednica Skupštine je napomenula da donošenje ovog zakona nema za cilj samo da ispuni preporuke Komiteta za prava deteta ili preporuke iz Univerzalnog periodičnog pregleda stanja ljudskih prava u Republici Srbiji, već da se stvori osnov za dalje unapređenje, promociju i poštovanje prava deteta u našoj zemlji, bez obzira što smo u ovoj oblasti postigli priznate i značajne rezultate.

„Izuzetno je značajno donošenje ovakvog sveobuhvatnog zakona, jer tako stvaramo dodatne mehanizme koji će sigurno doprineti da deca imaju mogućnost da zaista ostvare svoja prava. Na taj način bi se iskazala jasna posvećenost ka kreiranju okruženja u kojem se ostvaruju prava sve dece u Republici Srbiji“, poručila je Gojković.

Gojković je ukazala da je Srbija napravila značajan napredak u unapređenju prava deteta i stvaranju zakonodavnog okvira za zaštitu dece i na taj način postavila dobre temelje na kojima će se položaj i prava dece dalje razvijati i unapređivati, što je upravo cilj izrade Nacrta zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta.

Gojković je rekla da se naša zemlja može pohvaliti i donošenjem brojnih zakonskih propisa i strateških planova kojima se prava deteta kontinuirano unapređuju, kao i da su posebno važni oni kojima se štite prava deteta u oblasti sprečavanja nasilja i diskriminacije, unapređenju obrazovanja i zdravstvene zaštite, kao i kada je reč o zaštiti posebno osetljivih kategorija.

Gojković je ukazala da je važno da ovaj zakon doprinese unapređenju položaja prava dece, da popravi nedostatke i otkloni praznine u oblastima koje nisu u potpunosti definisane postojećim zakonodavstvom, a u najboljem interesu dece, jer to dugujemo svakom detetu u našoj zemlji.

Kako je napomenula, ideja o uspostavljanju dečjeg ombudsmana, kao nezavisnog državnog organa koji bi štitio, pratio, podržao, afirmisao i promovisao prava dece, ima za cilj i da takva institucija pojača aktivnost prava deteta kako bi oblast dečjih prava postala još vidljivija u javnosti.

„Uvođenjem institucije zaštitnika prava deteta, kao nezavisnog kontrolnog mehanizama, dovelo bi do toga, da na jednostavan način, na jeziku koji je prilagođen i razuman deci, omogući da se deca kreću kroz pravni sistem, kroz postupke, procese i poslove i kroz život uopšte. Zatim, na taj način, učimo našu decu kako mogu da zaštite svoja prava“, ukazala je Gojković.

Gojković je podsetila da je prvi dečji ombudsman osnovan u Norveškoj 1981. godine, što je podstaklo mnoge države da osnuju instituciju dečjeg ombudsmana, a danas dečjeg ombudsmana imaju i zemlje u regionu.

„Verujem da je došlo vreme i da naša zemlja dobije dečjeg ombudsmana“, rekla je Gojković i naglasila da briga o deci danas, znači brigu o društvu sutra.

Učesnicima javne rasprave obratila se i ministarka bez portfelja i predsednica Saveta za prava deteta Vlade Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović, naglasivši posvećenost Vlade promociji i zaštiti prava deteta. Deca treba da žive zdravo i obrazovano, da se raduju igri i odrastanju, navela je ona i dodala da se ove godine obeležava 30 godina od kada je Srbija ratifikovala najznačajniji dokument za zaštitu prava deteta – Konvenciju Ujedinjenih nacija o pravima deteta. Đukić Dejanović je navela i da je 2017. godine Savet za prava deteta pokrenuo inicijativu da se donese sveobuhvatni zakon o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, kojim bi se regulisali jedinstveni kriterijumi i standardi za ostvarivanje najboljih interesa dece.

Dr Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje je, uz saradnju sa stručnjacima u ovoj oblasti, izradilo Nacrt zakona, navela je da je zaštita prava dece, jedno od prioritetnih pitanja Vlade Republike Srbije. Istakla je da će Srbija time dobiti sveobuhvatni zakonski okvir, usaglašen sa međunarodnim standardima po pitanju zaštite prva dece, kao i potrebama našeg društva. Božović je navela i da je predviđeno da osnovni princip rada institucije zaštitnika prava deteta bude promocija, unapređenje i zaštita prava deteta, među odraslima i decom.

Nacrt zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, učesnicima javne rasprave predstavio je posebni savetnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i član ekspertskog tima za izradu Nacrta zakona Dragan Vulević.


Video (1)

Sreda, 5. jun 2019. | javna rasprava o Nacrtu zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta 05.06.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
četvrtak, 1. decembar