27. jul 2018. Otvaranje izložbe „Zajedno pobeđujemo“

27. jul 2018. Otvaranje izložbe „Zajedno pobeđujemo“

Petak, 27. jul 2018.

Gojković otvorila izložbu „Zajedno pobeđujemo“ u Domu Narodne skupštine

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković otvorila je izložbu „Zajedno pobeđujemo“ u znak proslave stogodišnjice „Dana Srbije“ u Sjedinjenim Državama 28. jula 1918. godine i tom prilikom naglasila da je potrebno da se podsetimo svetlih stranica zajedničke istorije, što predstavljaju najbolji temelj za nadogradnju naših odnosa, dalje jačanje poverenja i boljeg međusobnog razumevanja, tako neophodnog za rešavanje složenih problema prema kojima smo zajednički okrenuti.


Gojković je napomenula da je cilj ove izložbe da se podsetimo dana, kada se, u čast hrabrosti i herojstva srpskog naroda, iznad Bele kuće u Vašingtonu, zavijorila srpska zastava, kao simbol snažnog prijateljstva, podrške i solidarnosti SAD sa srpskim narodom koji se neustrašivo branio od nadmoćnijeg neprijatelja i podneo ogromne žrtve za slobodu.

„Na taj način iskazano je najdublje poštovanje prema srpskom narodu, njegovoj žrtvi, junaštvu i pobedama. Stradanje u Prvom svetskom ratu, koje je dostiglo epske razmere, iskazano požrtvovanje i hrabrost, kojim su ispisane najsvetlije stranice naše istorije, zadivilo je svet, o čemu svedoči upravo Ukaz predsednika SAD V. Vilsona“, ukazala je Gojković.

Gojković je naglasila da su se tokom dva svetska rata, Srbi i Amerikanci, rame uz rame, sa drugim saveznicima, borili i podnosili nebrojene i nesebične žrtve za odbranu ideala slobode, mira i pravde.

„Heroizam i zajedničke žrtve naših predaka, čine neraskidivi deo srpske i američke istorije. Danas, više nego ikada, potrebno je da se podsetimo na ove svetle stranice naše zajedničke prošlosti. One predstavljaju najbolji temelj za nadogradnju naših odnosa, dalje jačanje poverenja i boljeg međusobnog razumevanja, tako neophodnog za rešavanje složenih problema prema kojima smo zajednički okrenuti“, poručila je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije je napomenula da se principi i vrednosti za koje se zalagao predsednik Vudro Vilson, čine aktuelnijim nego ikada i dodala da je uverena da je u interesu srpskog i američkog naroda da međusobni odnosi budu kao u vreme predsednika Vilsona i da na tom putu ne postoje nepremostive prepreke.

Gojković je izrazila uverenje da je zajednički cilj stvaranje preduslova za trajni mir, prosperitet i stabilnost regiona, kao i da postoji spremnost da jedni druge saslušamo i bolje razumemo, kada je reč o viđenju načina dostizanja tog cilja.

„Posvećenost jačanju tradicionalno savezničkih veza i prijateljskih odnosa, naša je zajednička obaveza prema današnjim generacijama, kao i prema slavnim precima, kojima dugujemo neizmernu zahvalnost i poštovanje i čiji će podvizi sijati neprolaznom slavom“, rekla je Gojković.

Izložba „Zajedno pobeđujemo“ organizovana je u saradnji sa Ambasadom SAD u Beogradu, a prisutnima su se obratili ambasador SAD Kajl Skot i autor izložbe Vladimir Čeh.

Ambasador Sjedinjenih Američkih država u Srbiji Kajl Skot je istakao da je predsednik Vudro Vilson 28. jula 2018. godine naredio da se podigne srpska zastava da Beloj kući kako bi se proslavio „Dan Srbije“, i da je to prvi put da se zastava neke druge zemlje vijorila iznad predsedničke rezidencije.

Ambasador Skot je naveo i da su Amerikanci iz svih društvenih miljea i sfera života pokazali svoju podršku i saosećanje za srpski narod od samog početka Prvog svetskog rata i da su Srbi i Amerikanci radili zajedno, podržavali jedni druge i zajedno istrajali u dugoj i teškoj borbi.

„Dok obeležavamo događaje od pre jednog veka, nikada ne smemo zaboraviti da nas naše vrednosti i zajednička istorija međusobno povezuju i guraju nas da idemo napred zajedno i danas“, naglasio je ambasador Skot u svom obraćanju.

Govoreći o izložbi, njen autor Vladimir Čeh rekao je da je ona posvećenja prijateljstvu i ljudima koji su na to prijateljstvo uticali, jer, kako je istakao, prijateljstvo, i lično i državno, grade i neguju ljudi.

„Da nije bilo prijateljstva Vudroa Vilsona i Mihajla Pupina, mnogo toga se ne bi dogodilo, a sigurno ne bi srpski i francuski vojnik, zagrljeni, pozivali Amerikance da spasu Srbiju. Ostao bi plakat, u Francuskoj“, naglasio je Čeh.


Video (1)

Petak, 27. jul 2018. | predsednica Narodne skupštine svečano otvara izložbu „Zajedno pobeđujemo“ 27.07.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2