Ponedeljak, 12. novembar 2018.

Gojković otvorila izložbu „Kraj velikog rata 1917-1918“

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković otvorila je večeras u Istorijskom muzeju izložbu „Kraj velikog rata 1917-1918“ i tom prilikom ukazala da se i ovom izložbom odaje počast hrabrim precima, koji su svojom mukom, stradanjem i konačno velikom pobedom ispisali najslavnije stranice naše istorije.


Gojković je naglasila da nas ta istorija i danas čini najponosnijim građanima Evrope i sveta, jer smo ne pitajući za cenu, iz vrtloga najvećeg sukoba u dotadašnjoj istoriji čovečanstva, borbom epskih razmera, uspeli da za svoju otadžbinu izborimo slobodu.

„Od dana kada je Nikola Pašić, predsednik Vlade Srbije u Nišu pročitao telegram, kojim su želeli da presude Srbiji, do potpisa u vagonu maršala Ferdinanda Foša u Francuskoj, srpski narod prošao je stravičnu golgotu. Ona je vodila istrebljenju čitave jedne nacije, ali joj se nadljudskim snagama, suprostavio jedan mali narod, koji se pokazao velikim u stradanju i pobedama“, rekla je Gojković i podsetila da je u ratu Srbija izgubila skoro trećinu ukupnog stanovništva i podnela nesrazmerno ogromnu žrtvu za svoju slobodu, slobodu Evrope i sveta.

Zato smo kao potomci takvih predaka, kako je naglasila, danas u obavezi da na svakom mestu i u svakoj prilici podsećamo na njih i istakla da je herojstvo srpskog naroda, privrženost slobodi i otadžbini i onda kada su ga mnogi otpisali i izbrisali, donelo Srbiji mnoga prijateljstva, podršku i iskreno divljenje širom Evrope i sveta.

Gojković je ukazala da je juče u Parizu, svet obeležio stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata, slaveći mir i dodala da se istovremeno, može primetiti da isti oni mehanizmi, porivi i interesi, zbog kojih je Veliki rat i počeo, nisu sasvim nestali.

Gojković je podsetila da globalizacija i interesi velikih, u međusobnom suprostavljanju, ponekad zanemaruju interese i potrebe drugih naroda, smatrajući ih sporednim.

„Zato nam, imajući u vidu takvu stvarnost, jedino preostaje da čuvamo mir, i tako čuvamo živote koje smo u prošlosti lako gubili. Da konačno imamo nešto svoje i da to treba da čuvamo, od svih, a najviše od naših romantičarskih ideja o tome da smo važni i da možemo da promenimo svet, i da počnemo da brinemo o svojim interesima, i nikada više da ne pristanemo na to da oni i nama, budu sporedni", poručila je Gojković.

Ova izložba je, zbog svega toga, kako je istakla, ne samo podsećanje na slavnu prošlost koju, kao što se to juče videlo u Parizu, toliki drugi nemaju, nego je, istovremeno, i opomena, upozorenje i lekcija o tome šta treba da nam budu prioriteti.

„Ona nas opominje da sećajući se na našu tragičnu prošlost, shvatimo šta najpre moramo da uradimo za budućnost, da bismo je uopšte imali. Zato što se velike žrtve, nas malih, u svetskoj istoriji, izgleda ne računaju. Čak ni kada, kao u Prvom svetskom ratu, prevazilaze, u procentima, sve ostale. I mi to ne treba da zaboravimo. Ni sebi. Ni njima“, rekla je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije je istakla da Srbiju pre jednog veka nisu uspeli da slome, da je sačuvala svoj slobodarski duh, svesna da samo tako može da živi dostojanstveno u svojoj zemlji i naglasila da naša zemlja ni danas nema veći interes i važnije misije od očuvanja svoje teško stečene slobode, mira i stabilnosti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
utorak, 7. februar

Ceo kalendar dogadjaja