10. jul 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na otvaranju Konferencije „Science Meets Parliaments“

10. jul 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na otvaranju Konferencije „Science Meets Parliaments“

Sreda, 10. jul 2019.

Gojković otvorila Konferenciju povodom Dana nauke u Skupštini Srbije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković otvorila je danas na nacionalni Dan nauke Konferenciju „Science Meets Parliaments“ i ukazala da je cilj debate u Domu Narodne skupštine da se skrene pažnja na značaj nauke prilikom donošenja odluka i zakonskih rešenja.


„Ovo je važan korak ka boljoj saradnji i međusobnom razumevanju politike i naučnoistražvačke zajednice, kako bi zajedno radili na tome da Srbija bude moderna zemlja, koja ide u korak sa razvijenim svetom“, rekla je Gojković i ukazala da je važno da kao društvo razumemo da su nauka i inovacije ključni faktor ekonomskog, društvenog i ukupnog razvoja.

Gojković je naglasila da je Narodna skupština, u saradnji sa Vladom Srbije, posvećena sprovođenju neophodnih reformi u oblasti nauke, obrazovanja i tehnološkog razvoja, koji će stvoriti preduslove za razvoj i bolji položaj naučnika i istraživača.

Gojković je podsetila da je Skupština Srbije pre dva dana donela novi Zakon o nauci i istraživanju, koji je dao podstrek za razvoj ove oblasti, pre svega imajući u vidu da se obezbeđuje sigurnost za istraživače, kroz primenu kombinovanog modela finansiranja - budžetskog i projektnog. Predsednica Parlamenta je napomenula da je prvi važan korak na ovom polju već učinjen u decembru prošle godine kada je Parlament, na predlog Vlade, doneo Zakon o fondu za nauku, kojim je formirana nova institucija, a na osnovu tog zakona u junu je raspisan prvi poziv kojim je data prilika mladim istraživačima da razviju svoje ideje.

Gojković je navela i da razvijene države sveta i one koji streme da to budu ulažu značajna finansijska sredstva u istraživanje, inovativnu delatnost i ljudske resurse, prepoznajući da to nije samo trošak već neophodna investicija i naglasila da veruje da je i Srbija sada na tom putu, te da se danas mnogo više ulaže u nauku i obrazovanje, što uliva realistični optimizam.

Gojković je podsetila na velika ulaganja u izgradnju naučno tehnoloških parkova u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i ukazala da se time stvara neophodna spona obrazovanja i nauke sa privredom, kao i da je to podstrek za mlade da napreduju i usavršavaju se i svoju šansu pronađu u Srbiji.

„Za državu to znači da oni najvredniji i najpametniji nastavljaju da rade u zemlji i da će biti u prilici da doprinose da Srbija postane razvijenija, modernija i lider u regionu, pa i šire“, rekla je Gojković i napomenula da je jedan od velikih uspeha i rezultat zajedničkog rada naučne zajednice i države i članstvo Srbije u CERNU-u.

Gojković je istakla da je važno da se naučna javnost uključi u još većoj meri u rešavanje aktuelnih pitanja i da je cilj da se u Domu Narodne skupštine otvori i podstakne neophodan dijalog naučnika i poslanika, te ukazala da su izazovi u oblasti klimatskih promena teme koje zaslužuje zajedničku punu pažnju i posvećenost, posebno imajući u vidu poslednje primere poplava, kao posledica obilnih padavina širom sveta.

„Verujem da je vreme da Srbija uskoro dobije Zakon o klimatskim promenama, imajući u vidu ne samo naše obaveze iz Okvirne konvencije UN o promeni klime i potrebi usklađivanja zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, već i činjenicu da naše građane sve više pogađaju negativne posledice klimatskih promena“, rekla je Gojković i dodala da je spremna da kao predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije, pored održavanja javne rasprave, organizuje javno slušanje o ovom zakonu, pre nego što o novim rešenjima budemo raspravljali u Skupštini, jer je važno da se još jednom jasno čuje glas nauke.

Konferencija u Skupštini Srbije se organizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Centra za promociju nauke, povodom 10. jula nacionalnog Dana nauke, a tema panela su obnovljivi izvori energije, klimatske promene i voda, kao i kvalitet vazduha i gasovi staklene bašte.

Na otvaranju Konferencije obratili su se i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka nauke Crne Gore dr Sanja Damjanović i ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.


Video (1)

Sreda, 10. jul 2019. | konferencija „Science Meets Parliaments“ 10.07.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja