19. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupština otvorila Nacionalnu konferenciju Ženske parlamentarne mreže „Žene grade budućnost“

19. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupština otvorila Nacionalnu konferenciju Ženske parlamentarne mreže „Žene grade budućnost“

Petak, 19. oktobar 2018.

Gojković otvorila Šestu Nacionalnu konferenciju Ženske parlamentarne mreže

Predsednica Narodne skupština Republike Srbije Maja Gojković otvorila je Šestu godišnju Nacionalnu konferenciju Ženske parlamentarne mreže „Žene grade budućnost“ u Skupštini Srbije i tom prilikom istakla da bez žena i njihovog potencijala, znanja i kreativnosti ne može biti ni bolje budućnosti Srbije, ni ovog regiona.


Gojković je naglasila da su u prethodnom periodu ostvareni važni rezultati, koji se prepoznaju kako u većoj zastupljenosti žena, budući da su žene danas na mnogim važnim, rukovodećim funkcijama u državi, tako i u većoj vidljivosti i osetljivosti društva za probleme sa kojima se žene suočavaju.

Gojković je ukazala da i u našem društvu, kao i mnogim drugim, još uvek postoje otpori da se žene u punoj meri uključe u sve društvene, ekonomske i političke tokove, i da još postoje pojedinci koji smatraju da postoje neka „muška zanimanja“, ali da sve više ima onih država, u koje svakako spada i Srbija, koje zagovaraju jasnu politiku da su žene, njihov rad i znanje, nezaobilazni u suočavanju sa brojnim izazovima današnjeg sveta i da bez toga nema celokupnog razvoja.

Gojković je istakla da zato svi postignuti rezultati moraju biti samo podstrek da se nastavi dalje, te da je od velikog značaja da u narednom periodu Narodna skupština, u saradnji sa nadležnim ministarstvom, nakon završene javne rasprave, donese novi, moderan zakon o rodnoj ravnopravnosti koji će, sagledavajući najbolje prakse zemalja u regionu, ali i iskustva drugih evropskih država i ženama omogućiti još bolji položaj u društvu.

Gojković je napomenula da novi zakon o rodnoj ravnopravnosti vidi i kao priliku da se napravi još jedan korak napred u sprečavanju diskriminacije prilikom zapošljavanja, ostvarivanja prava na zaradu, socijalne i zdravstvene zaštite, kao i u drugim oblastima, uključujući i medijske sadržaje, koji ne bi smeli da podstiču rodnu diskriminaciju, predrasude i stereotipe prema ženama.

„Posebno je značajno da Nacrt zakona veliku pažnju posvećuje suzbijanju rodne diskriminacije u oblasti rada i ostvarivanju jednakih mogućnosti zapošljavanja i napredovanja i usavršavanja. Od velike je važnosti da zakonska zabrana, da se od žena prilikom zapošljavanja zahteva obaveštenje o bračnom i porodičnom životu ili planovima, dosledno primenjuje u praksi“, istakla je predsednica Narodne skupštine.

Gojković je navela da su današnje teme Konferencije, kao što su efekti digitalizacije na ravnopravnost polova, uticaj klimatskih promena, kao i ciljevi održivog razvoja značajne, jer je cilj da se aktuelna pitanja rodne ravnopravnosti uključe u svaki segment života.

Gojković je naglasila da jačanje ravnopravnosti istovremeno daje priliku da se uhvatimo u korak sa najrazvijenijim zemljama sveta i budemo deo savremenih tokova društvenog i ekonomskog razvoja.

Ovogodišnja nacionalna konferencija okupila je pored narodnih poslanica, preko 300 odbornica iz više od 100 gradova i opština u Srbiji, kao i predstavnike brojnih organizacija.

Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju istakla je da je rodna ravnopravnost ne samo važna kao pravo, već neophodan uslov za održiv razvoj, te da unapređenje rodne ravnopravnosti nije samo dobar, već i pametan potez. Lojbli je navela da je rodna ravnopravnost prioritet utkan u svaki razvojni projekat koji se sprovodi sredstvima Švajcarske i da Švajcarska podržava i političko i ekonomsko jačanje žena, a pomaže i rad Ženske parlamentarne mreže kroz obuke i seminare još od njenog osnivanja. Kancelarija podržava rad i na parlamentarnom i na lokalnom nivou, a projekti jačaju žensko preduzetništvo i stvaraju bolje mogućnosti za zapošljavanje žena, naročito iz ranjivih kategorija.

U uvodnom obraćanju, učesnicama se obratio i Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji i istakao važnost ovog događaja koji je postao tradicija. Oricio je naveo da rad žena vidi kao korak koji predstavlja, ne samo da žene urade nešto za žene, već da se ženska dimenzija ugradi u glavne tokove i kriterijume za delatnost parlamenta i aktivnosti u društvu. OEBS se politički obavezao da će podržavati rodnu ravnopravnost od samog početka, kroz konkretne ciljeve. Sve do sada učinjeno na polju rodne ravnopravnosti su primer stvarnih načela koji leže u osnovi svih zajedničkih projekata OEBS-a, države i civilnog društva. On je naveo i da ŽPM promoviše regionalnu saradnju, kao i saradnju na lokalnom nivou, gradi veze sa civilnim društvom i radi na strateškom angažovanju mladih žena.

Za kraj uvodnog obraćanja prisutnima se obratila i Staelina Nedera, zamenica stalne predstavnice UNDP-a, pohvalila je Mrežu i njen rad, ističući da je, iako neformalna, Mreža uspela da ostvari značajne rezultate, jačajući rodnu ravnopravnost i doprinoseći formiranju preko 50 ženskih mreža širom Srbije. Njen uspeh se vidi i kroz jačanje regionalne i međunarodne saradnje, rekla je Nedera, a šesta po redu konferencija Mreže je uspeh koji govori za sebe.

Teme panela koji su usledili bile su efekti digitalizacije na ravnopravnost polova, klimatske promene i rodna ravnopravnost, a u okviru treće teme - Ciljevi održivog razvoja i žene: rodna ravnopravnost u Srbiji, diskutovalo se o diskriminaciji žena u radnim odnosima, nasilju nad ženama i o participaciji žena u političkom, ekonomskom i javnom životu. Tokom konferencije učesnicima se predstavila i Ženska parlamentarna mreža Crne Gore.


Video (9)

Petak, 19. oktobar 2018. | obraćanje predsednice Narodne skupštine na Šestoj nacionalnoj konferenciji Ženske parlamentarne mreže „Žene grade budućnost“ 19.10.2018.

Petak, 19. oktobar 2018. | izjave za medije uvodničara Šeste nacionalne konferencije Ženske parlamentarne mreže „Žene grade budućnost“ 19.10.2018.

Petak, 19. oktobar 2018. | Efekti digitalizacije na ravnopravnost polova: Perspektive za osnaživanje žena i veće učešće u procesu 19.10.2018.

Petak, 19. oktobar 2018. | Klimatske promene i rodna ravnopravnost 19.10.2018.

Petak, 19. oktobar 2018. | Predstavljanje Ženske političke mreže Crne Gore 19.10.2018.

Prikaži još Preostalo video snimaka: 4


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5