20. septembar 2018. Obraćanje predsednice Narodne skupštine na Drugom evroazijskom  ženskom forumu „Žene za globalnu bezbednost i održivi razvoj“

20. septembar 2018. Obraćanje predsednice Narodne skupštine na Drugom evroazijskom ženskom forumu „Žene za globalnu bezbednost i održivi razvoj“

Četvrtak, 20. septembar 2018.

Gojković o ulozi žena na Evroazijskom ženskom forumu u Sankt Peterburgu

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković obratila se danas na Drugom evroazijskom ženskom forumu „Žene za globalnu bezbednost i održivi razvoj“, u Sankt Peterburgu, na kome učestvuju predstavnici 110 država, a koji je otvorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin.


Gojković je obraćajući se učesnicima, među kojima je devet predsednica parlamenata, 10 potpredsednica parlamenata i država, kao i liderki brojnih međunarodnih organizacija, naglasila da nema trajnog mira bez žena, niti zajedničke bezbednosti i stabilnosti bez punopravnog učešća žena u rešavanju globalnih izazova i pretnji.

Gojković je istakla da je aktivna uloga žena posebno neophodna, imajući u vidu sve izazove savremenog sveta – terorizam, migrantsku krizu, rast nacionalizma i esktremizma, ksenofobiju, kao i prisutnu ekonomsku nestabilnost.

Predsednica Skupštine Srbije je napomenula da je upravo to prepoznato i u Rezoluciji SB UN 1325 „Žene, mir, bezbednost“, koja naglašava važnost ravnopravnog uključivanja žena u sve napore na održanju i promovisanju mira i bezbednosti i ukazala da je Srbija prepoznala značaj ove teme, te da je nakon uspešne primene prvog petogodišnjeg Nacionalnog akcionog plana za ovu Rezoluciju, usvojen i drugi Nacionalni akcioni plan, koji će se sprovoditi do 2020. godine.
„Na ovaj način Srbija se svrstala u red država koje uvažavaju ključni značaj ravnopravnog učestvovanja žena u procesu donošenja odluka, kao i prisustvo na mestima upravljanja.“

Gojković je ukazala da odgovor na zajedničke izazove koji mogu da ugroze mir i bezbednost mora biti zajednički, posebno imajući u vidu krhkost današnjeg sveta usled različitih političkih, ekonomskih i društvenih nestabilnosti i sve većeg broja bezbednosnih izazova.

„Zabrinjava pojava nasilja, širenje ideologije nacizma, neo-nacizma, rasizma, ksenofobije i sa tim povezane netolerancije“, rekla je Gojković i ukazala na slučajeve uništavanja spomenika žrtvama Drugog svetskog rata, ali što je mnogo opasnije – pokušaji glorifikacije nacizma, relativizacije zločina i prekrajanja istorije, koji su neprihvatljivi.

„Ne smemo stajati po strani, kada su u pitanju naše vrednosti i novi pokušaji relativizacije nacizma. To je važno ne samo zbog velike cene koju su platili naši narodi za oslobađanje od nacizma i poštovanja prema žrtvama, već i da se takvi zločini više nikada ne bi ponovili“, poručila je Gojković.