3. jul 2019. Gojković nastavila posetu Sloveniji

3. jul 2019. Gojković nastavila posetu Sloveniji

Sreda, 3. jul 2019.

Gojković nastavila posetu Sloveniji

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Republici Sloveniji, sa predsednikom Državnog zbora Slovenije Dejanom Židanom, na čiji poziv boravi u Sloveniji, obišla je nekoliko kompanija u regionu Prekmurja, koji su uspešni primeri korišćenja fondova Evropske unije.


Gojković i Židan su tokom obilaska kompanija razgovarali o mogućnostima privredne saradnje, razvoju „start- ap“ kompanija i korišćenju evropskih fondova u poljoprivredi.

Gojković je istakla da postoji izuzetno dobra saradnja između dva parlamenta, koja je na istorijskom nivou, i koja je zasnovana na Memorandumu o saradnji, kao i da je Srbija zainteresovana za iskustva Slovenije u procesu evrointegracija. Gojković je ukazala da je važno da Srbija i Slovenija unapređuju saradnju na polju ekonomije, i da je dobro što raste broj investicija iz Slovenije u Srbiji, kao i što postoji trend rasta prisustva srpskih kompanija u Sloveniji.

Židan je naglasio da je važno da se pored odlične saradnje među državama uspostavi i jedan novi oblik saradnje u oblasti poljoprivrede i saradnje kompanija. Židan je ukazao da je robna razmena između dve države porasla za 14 odsto i napomenuo da ne samo da raste izvoz iz Slovenije u Srbiju, već je i izvoz iz Srbije u Sloveniju porastao za 25 odsto.

Gojković se prethodno sastala sa predstavnicima srpske zajednice u Sloveniji i pozdravila formiranje Saveza Srba Slovenije kao krovne organizacije, koja objedinjuje rad svih srpskih društava i ukazala da će to omogućiti još bolji rad na očuvanju srpskog identiteta, kulture i jezika.

Gojković je rekla da Srbija pridaje značaj saradnji sa Srbima u regionu, o čemu svedoči i sastanak predstavnika Srba u regionu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U delegaciji Skupštine Srbije su predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Slovenijom Milija Miletić i član grupe prijateljstva Snežana Bogosavljević Bošković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6