14. april 2018. Predsednica Gojković na petom zasedanju PS PSJIE

14. april 2018. Predsednica Gojković na petom zasedanju PS PSJIE

Subota, 14. april 2018.

Gojković na zasedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi

Predsednica Skupštine Srbije i šefica stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PS PSJIE) Maja Gojković, koja učestvuje na petom zasedanju Parlamentarne skupštine ove organizacije u Ljubljani, istakla je da je važno da region prepozna konkretne mogućnosti i projekte za unapređenje saradnje, što svakako može doprineti boljoj budućnosti čitavog regiona.


Gojković je naglasila da su regionalne organizacije važna spona saradnje na političkom, ekonomskom i kulturnom planu i da parlamentarci imaju obavezu da razgovaraju o svim temama od važnosti za građane, čak i kada se ne slažu po svim pitanjima.

„To je neophodno kako bi bolje razumeli jedni druge, prepoznali zajedničke interese i pokušali da pronađemo najbolja rešenja za otvorena pitanja“, poručila je Gojković.

Gojković je na plenarnoj debati „Perspektiva PS PSJIE u svetlu novih geopolitičkih odnosa u Evropi“ ukazala da je svet suočen sa izazovima globalnih razmera, kao što su terorizam, ekstremizam, fundamentalizam, separatizam, izbeglištvo i migracije, klimatske promene, pitanje energetske bezbednosti i da posledice ovih pretnji ne zaobilaze ni naš region, usled njegovog geografskog položaja, ali i međuzavisnosti globalnih procesa.

Gojković je rekla da Srbija odgovorno i solidarno razvija saradnju na svim nivoima, sa svim našim prijateljima i partnerima i da je potvrda takvog opredeljenja i stremljenje ka članstvu u EU, kao i politika vojne neutralnosti.

Predsednica Skupštine je napomenula da je naša zemlja posvećena punopravnom članstvu u EU i reformskim procesima i istakla da je dalji proces proširenja od velikog značaja kako za zemlje koje teže priključenju, tako i za Evropsku uniju.

Gojković je ukazala da je Srbija sprovela teške odluke u okviru dijaloga sa Prištinom, ali da sa druge strane Priština ni posle pet godina od potpisivanja „Briselskog sporazuma“ nije ispunila obavezu formiranja Zajednice srpskih opština. Predsednica Narodne skupštine je podsetila i na teške incidente, kao što je hapšenje pregovarača u dijalogu sa Prištinom Marka Đurića.

Gojković je naglasila da uprkos izazovima i provokacijama, nastavljamo da svim otvorenim pitanjima pristupamo mirno i trezveno, uz puno poštovanje međunarodnog prava i privrženost principu dijaloga, a u tom naporu, prioritetni cilj ostaje očuvanje mira i stabilnosti, kao osnovnog preduslova regionalnog razvoja.

Parlamentarci će se izjašnjavati o završnoj deklaraciji u kojoj se ističe fundamentalna uloga PSIJE i Parlamentarne skupštine u jačanju stabilnosti i prosperiteta u regionu Jugoistočne Evrope, kao i posvećenost procesu evropskih integracija.

Predsednica Skupštine Srbije je uoči početka plenarne sednice imala susret sa Milanom Brglezom, predsednikom Državnog zbora Slovenije, koja predsedava Parlamentarnom skupštinom PSJIE, a tom prilikom su razgovarali o unapređenju odnosa dve zemlje, kao i razvoju saradnje u regionu.

U delegaciji Narodne skupštine je i poslanik Darko Laketić, a zasedanju prisustvuju i predstavnici Parlamentarne skupštine Crnomorsko ekonomske saradnje i Parlamentarne skupštine Mediterana, narodni poslanici Igor Bečić i Momo Čolaković, kao i predstavnici Evropskog parlamenta i Skupštine baltičkih zemalja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2