Sreda, 27. maj 2020.

Gojković na svečanosti povodom desetogodišnjice institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković prisustvovala je danas svečanosti povodom 10 godina postojanja institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i tom prilikom istakla da je Srbija opredeljena za izgradnju društva zasnovanog na punom poštovanju ljudskih prava, zaštiti svih naših građana od svakog oblika diskriminacije.


Gojković je rekla da je institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti predanim radom doprinela da naša zemlja napravi velike korake ka većoj ravnopravnosti i zaštiti svih naših građana od diskriminacije, te napomenula da je usvajanjem Zakona o zabrani diskriminacije, u našoj zemlji započet sveobuhvatni proces izrade antidiskriminacionog zakonodavstva i izgradnje institucije koja štiti jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo svih građana na jednakost pred Ustavom i zakonom.

Gojković je ukazala da je Parlament, u nameri da odlučno spreči najteže posledice neravnopravnosti, diskriminacije i nasilja koje pogađa žene doneo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici i uveo nova krivična dela u Krivični zakonik. Istakla je da je važan korak u ostvarivanju prava na rodnu ravnopravnost ostvaren usvajanjem izmena i dopuna izbornih zakona, kojima je predviđeno da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto manje zastupljenog pola.

„Važno je da i dalje unapređujemo naš zakonodavni okvir, u skladu sa potrebama našeg društva, i da insistiramo na doslednoj primeni zakona. Na taj način radićemo na izgradnji punog poverenja između institucija i građana“, poručila je Gojković.

Gojković je navela da je u deceniji za nama Skupština Srbije imala dobru, plodnu i dinamičnu saradnju sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti.

„Smatram da je ovo izuzetna prilika da naglasim da je naš glavni napredak u oblasti ravnopravnosti, zabeležen u prethodnih deset godina, zapravo jačanje svesti o ravnopravnosti naših građana i različitih kategorija i grupa. Snažna svest o potrebi za ravnopravnošću nužan je preduslov da se ta ravnopravnost ostvari u svakom društvu“, rekla je Gojković.

Gojković je dodala da samo društvo koje poštuje ravnopravnost i društvo sačinjeno od ljudi koji duboko veruju i svakodnevno ostvaruju ovu vrednost može uspešno da prevazilazi savremene izazove i ima siguran temelj razvoja i napretka.

„Danas kada sumiramo deceniju rezultata rada, moramo naglasiti da ravnopravnost nije samo jedna od vrednosti koje naše društvo neguje, ona je i temelj za mnoge druge vrednosti i njihovo ostvarenje, kao što su pravedno društvo, građanske slobode i mnoge druge", naglasila je Gojković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1