23. novembar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković

23. novembar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković

Petak, 23. novembar 2018.

Gojković na skupu Žene u parlamentarnom životu Vojvodine 1919-2018.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković danas je u Novom Sadu na skupu „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine 1919-2018“, u organizaciji pokrajinskog ombudsmana, istakla da je izuzetno značajno što se u okviru važnog jubileja, kao što je vek od prisajedinjenja Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, posebna pažnja daje ženama, koje su bile aktivne učesnice Velike narodne skupštine, što je bio prvi takav slučaj u Evropi i veliki demokratski iskorak za to doba.


Gojković je ukazala da je sedam žena učestvovalo u donošenju istorijske i sigurno najvažnije odluke u 20. veku o prisajedinjenju, koja je Srbima i svim drugim narodima na ovom prostoru donela slobodu, u vreme kada su žene pravo glasa imale malo gde u svetu, a kamoli mogućnost da budu birane i da učestvuju u radu Skupštine.

Gojković je naglasila da su ove humanitarke i dobrotvorke, energične, hrabre i nacionalno osvešćene žene, dale važan doprinos u očuvanju našeg identiteta i dodala da kao što su one krčile put ka ravnopravnom položaju u društvu, i danas žene imaju obavezu da nastave, vodeći se tim ciljem, svesne da taj put ni sada, kao ni tada, nije uvek ni lak ni jednostavan.

Gojković je poručila da postignuti rezultati pokazuju da borba za ženska prava, bolju zastupljenost i vidljivost, ekonomsku nezavisnost, kao i za društvo, u kojem će nasilje prema ženama biti neprihvativo, nikada nije uzaludna.

Tome u prilog navela je da je 2000. godine u Parlamentu Srbije bilo samo 12,4 odsto žena, a 2007. godine 21,2 odsto, dok danas u Skupštini Srbije ima 94 narodne poslanice. Gojković je dodala i da u Skupštini AP Vojvodine, u kojoj je danas trećina žena poslanica, 2000. godine ih je bilo samo osam, a 2004. godine 23 žene.

Gojković je napomenula da su žene danas na mnogim važnim, rukovodećim funkcijama u državi, ali da još uvek postoje otpori da se u punoj meri uključe u sve društvene, ekonomske i političke tokove.

„Verujem da mi ovde u Srbiji, korak više možemo da napravimo donošenjem novog zakona o rodnoj ravnopravnosti. Sagledavajući najbolje prakse zemalja u regionu, ali i iskustva drugih evropskih država, imamo zadatak da donesemo najkvalitetnija moguća rešenja koja će ženama omogućiti suštinski bolji položaj u društvu“, rekla je Gojković.

Gojković je ukazala da se nacrtom ovog zakona podiže i lestvica više za političke stranke, budući da se predviđa da na izbornim listama bude najmanje 40 odsto kandidata manje zastupljenog pola, kao i da novi zakon donosi još jedan korak napred u sprečavanju diskriminacije prilikom zapošljavanja, ostvarivanja prava na zaradu, socijalne i zdravstvene zaštite, kao i u svim drugim oblastima.

„Danas, vek kasnije od događaja kada su žene na ovim prostorima prvi put imale priliku da budu birane, čime su otvorile do tada za nas zatvorena vrata politike, moramo više da podsećamo na njihova dela. One i danas treba da budu podstrek mnogim ženama i u Novom Sadu i širom Vojvodine, kao i čitavoj Srbiji, da budu jače, hrabrije, snažnije. Ako su one mogle tada, možemo i mi sada“, poručila je Gojković i dodala da bez žena, njihovog potencijala, znanja i kreativnosti ne može biti ni bolje budućnosti Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6