9. oktobar 2018. Gojković sa predsednikom Konsultativne skupštine  Irana

9. oktobar 2018. Gojković sa predsednikom Konsultativne skupštine Irana

Utorak, 9. oktobar 2018.

Gojković na sastanku sa predsednicima parlamenata Irana i Kazahstana

Predsednica Narodne skupštine, koja učestvuje na Trećem sastanku predsednika parlamenata Evroazijskih zemalja, koji se održava 8-10. oktobra u Turskoj, sastala se danas sa predsednikom Islamske konsultativne skupštine Islamske Republike Iran Alijem Laridžanijem.


Gojković je istakla da postoji interes da sa razvija svestrana saradnja sa IR Iranom u obostranom interesu i ukazala da je Srbija opredeljena za produbljenje prijateljskih odnosa i čvršću privrednu saradnju.

Gojković i Laridžani su izrazili zadovoljstvo zbog intenziviranja parlamentarne saradnje u proteklom periodu kako na najvišem nivou, tako i na nivou radnih tela, kao i poslaničkih grupa prijateljstva.

Gojković je zahvalila Iranu na poštovanju međunarodnog prava i principijelnim stavovima po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i ukazala da je Srbija privržena dijalogu i realizaciji dogovorenih rešenja, te upoznala predsednika Islamske konsultativne skupštine Irana sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

Laridžani je podsetio na podršku Irana po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i napomenuo da Islamska Republika Iran podržava dijalog između Beograda i Prištine.

Gojković i Laridžani su razgovarali i o mogućnostima razvoja ekonomske saradnje i povećanju robne razmene, kao i borbi protiv terorizma, a Gojković je uputila poziv predsedniku Islamske konsultativne skupštine za uzvratnu posetu Srbiji.

Gojković se sastala i sa predsednikom Parlamenta Kazahstana Nurlanom Nigmatulinom, sa kojim je razgovarala o unapređenju parlamentarne saradnje, kao važnom segmentu unapređenja ukupnih odnosa dve prijateljske države.

Gojković je pozvala Nigmatulina da u cilju daljeg razvoja saradnje između parlamenata dođe u posetu Srbiji, što će biti prilika za potpisivanje sporazuma o saradnji, kao dodatnog unapređenja odnosa Srbije i Kazahstana.

Nigmatulin je uputio poziv predsednici Narodne skupštine Republike Srbije za naredni Četvrti sastanak zemalja Evroazije, koji će biti održan u Kazahstanu.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
utorak, 7. februar

Ceo kalendar dogadjaja