28. januar 2020. Predsednica Gojković na samitu predsednika parlamenata Zapadnog Balkana

28. januar 2020. Predsednica Gojković na samitu predsednika parlamenata Zapadnog Balkana

Utorak, 28. januar 2020.

Gojković na samitu predsednika parlamenata Zapadnog Balkana

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja učestvuje danas na samitu predsednika parlamenata Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta u Briselu, istakla je da je za region od suštinskog značaja jasna perspektiva budućnosti evropskih integracija i da EU mora da se još jednom potvrdi kao zajednica vrednosti kroz proces proširenja i jačanje demokratskih institucija.


Gojković je samitu, gde predsednici parlamenata razgovaraju o jačanju parlamentarne dimenzije procesa proširenja i osnaživanje parlamenata u regionu, rekla da Srbija ostaje opredeljena za članstvo u EU i da u potpunosti podržava politiku proširenja.

„Verujemo da će i ovaj mandat Evropske komisije, kroz konkretne korake, nastaviti ovu politiku. Mora se prepoznati da je ona važna ne samo za naš region, već i za Evropu u celini“, naglasila je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbija je ukazala da je Srbija posvećena ovim vrednostima i nezavisno od procesa evrointegracija, kao i da reforme koje sprovodi na putu ka EU, čak i kada su teške, ostvaruje u interesu svih naših građana.

„Očekujemo da Evropski savet, a potom i Samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu, kao i Konferencija o budućnosti EU donesu pozitivan iskorak. Posebno je važno da se to ogleda i u novom budžetskom ciklusa EU za 2021-2027“, rekla je Gojković i navela da je važno da se definiše vremenski okvir i jasna metodologija budućih pregovora za članstvo u EU, kao i da to mora da dovede do unapređenja kvaliteta pregovora sa EU i otkloni neizvesnost za sve nas koji se nalazimo u ovom procesu.

Gojković je istakla da Parlament ima važno mesto u procesu pregovora o pristupanju, i da osim što usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU i učestvuje u donošenju pregovaračkih pozicija, suštinski predstavlja i približava građanima strukture i procese EU.

„Upravo da bi parlament mogao da obavlja ovaj važan posao, neophodno je da pred sobom ima jasan put evrointegracija“, rekla je Gojković i naglasila da je rad Narodne skupštine unapređen polazeći, između ostalog, i od preporuka Evropske komisije. Gojković je zahvalila na angažmanu Evropskom parlamentu u međustranačkom dijalogu, koji je doprineo unapređenju izbornog procesa za predstojeće parlamentarne izbore i u debatu uključio veliki broj političkih subjekata.

Gojković je napomenula da u Parlamentu predstoji rasprava o smanjenju izbornog cenzusa sa dosadašnjih pet na tri odsto i istakla da se ovim rešenjem značajno unapređuje reprezentativnost parlamenta, daje snažan dodatni impuls evropskoj vrednosti pluralizma i pruža mogućnost da širi spektar različitih političkih ideja i pogleda bude zastupljen u najvišem zakonodavnom telu.

„Reč je i o važnoj liberalizaciji pravila, koja doprinosi razvitku političkog života unutar institucija i predstavlja važno ulaganje u budućnost demokratije“, navela je Gojković.

Gojković je istakla značaj regionalne saradnje pod okriljem EU u okviru „Berlinskog procesa“ i napomenula značaj CEFTA sporazuma, koji je omogućio stvaranje zone slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi, te pozvala sve potpisnice CEFTE da bezuslovno i u punom obimu, poštuju i primenjuju ono što su potpisale.

Na samitu je usvojena Zajednička deklaracija predsednika parlamenata Zapadnog Balkana, zajedno sa predsednikom Evropskog parlamenta i predsednikom hrvatskog parlamenta koji predstavlja hrvatsko predsedavanje Savetu EU, u kojoj se potvrđuje ključna uloga parlamenata u promovisanju reformske agende EU i ispunjavanju evropskih aspiracija naroda Zapadnog Balkana.

Poziva se Evropski savet da nastavi da podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana na osnovu ispunjavanja kriterijuma za pristupanje i pošalje jasnu i pozitivnu političku poruku o otvaranju pristupnih pregovora i odobravanju statusa kandidata.

U Zajedničkoj deklaraciji se navodi da bi Samit u Zagrebu trebalo da ima suštinsku ulogu u vraćanju kredibiliteta politici proširenja i davanju novog, delotvornog podsticaja ovom procesu kroz konkretne zaključke koji bi dodatno približili region Evropskoj uniji i osigurali održivost evropske perspektive Zapadnog Balkana.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja