11. maj 2018. Predsednica Narodne skupštine na otvaranju konferencije „Idejom EU do mira i razvoja“

11. maj 2018. Predsednica Narodne skupštine na otvaranju konferencije „Idejom EU do mira i razvoja“

Petak, 11. maj 2018.

Gojković na otvaranju skupa „Idejom EU do mira i razvoja“

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković govorila je na otvaranju međunarodne parlamentarne konferencije „Idejom EU do mira i razvoja“ u Domu Narodne skupštine i tom prilikom je istakla da je puna privrženost Srbije procesima evrointegracija, kroz poštovanje principa i kriterijuma za pridruživanje, zasnovana na uverenju da su svi ti napori, nekada teške i bolne mere, u najboljem interesu naših građana, odnosno mira, stabilnosti i prosperiteta regiona.


„Zato je važno da ova perspektiva bude kredibilna i konkretna, sa vidljivim ciljevima koje postavlja stabilna i snažna EU, polazeći od principa i vrednosti na kojima se ovaj veliki projekat zasniva“, poručila je Gojković.

Predsednica Narodne skupštine je ukazala da se istorijski posmatrano, Evropska unija neprekidno razvijala prevazilaženjem kriza i iznalaženjem novih načina i pravaca delovanja, dok je paralelno tekao proces proširenja, te da snažna ili proširena Evropska unija nije stvarna alternativa, jer važan deo snage Evropske unije leži upravo u njenom proširenju.

Gojković je podsetila da su ideje Roberta Šumana, koje je pre skoro sedam decenija objavio u deklaraciji, kojom je uspostavljen temelj današnje, savremene Evrope, nastale kao nada, spas i najbolji odgovor na više puta ratom razorenu i osiromašenu Evropu, aktuelne i danas.

Predsednica Parlamenta je napomenula da se Evropska unija suočava sa možda najvećim izazovima od svog osnivanja - a to su pitanja terorizma, nelegalnih migracija, još uvek prisutnih posledica ekonomske krize, nerešenih konflikata u Evropi i na Bliskom Istoku, Bregzita, pa sve do donošenja budžeta za period od 2021. do 2027. godine, čije je planiranje, već u ovoj fazi, izazvalo različite reakcije.

„Svi ovi izazovi ne zaobilaze ni naš region. Zbog toga je od velikog značaja da odnosi i saradnja u regionu budu izgrađeni na temeljima međusobnog uvažavanja, poverenja i razumevanja, radi izgradnje stabilnosti i obezbeđivanja trajnog mira u regionu“, istakla je Gojković.

Gojković je navela da je Srbija pokazala da preduzima odmerene i odgovorne poteze kako bi umanjila svaku vrstu tenzija i kako bi se pažnja usmerila na agendu za budućnost - na zajedničke infrastrukturne i druge projekte, saradnju mladih, podsticanje investicija u regionu, pospešivanje slobodnog protoka ljudi i što veće razmene robe i usluga. Samo ekonomski razvoj doprineće jačanju regiona u celini, njegovoj stabilnosti, a time i našoj spremnosti da se izborimo sa svim vrstama izazova.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2