3. decembar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković otvara izložbu „1914-1918“

3. decembar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković otvara izložbu „1914-1918“

Ponedeljak, 3. decembar 2018.

Gojković na otvaranju izložbe „1914-1918“

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković otvorila je izložbu „1914-1918“ likovnog umetnika Nemanje Okiljevića i tom prilikom istakla da se kroz umetnost ovog mladog autora snažno oslikava, bolje od svih reči, stradanje i uzvišenost čoveka i čitavog jednog naroda u prvom svetskom ratu.


Gojković je u Kombank dvorani, otvarajući izložbu, rekla da u susretu sa događajem ovakvog istorijskog značaja, koji sa sobom nosi tolike patnje i žrtve, ali i pouke, neophodno da kao društvo ponudimo i umetnički pristup, kakva je i ova izložba - na granici stvarnog i nestvarnog, ljudskog i demonskog.

„I zato ovde večeras, gde je istorija ustupila mesto umetnosti, najbolje vidimo težinu zla koje se 1914. godine nadvilo nad Srbijom. Od dana kada je Nikola Pašić u Nišu pročitao telegram, kojim su želeli da presude Srbiji, ta sila neprijatelja, zla i mržnje, je vodila istrebljenju čitave jedne nacije. Ali toj sili se nadljudskim snagama, kao što je umetnik jako dobro prepoznao, suprostavio jedan mali narod, koji se pokazao velikim u stradanju i pobedama, verujući u čistotu i pravednost svojih ciljeva“, poručila je Gojković.

Gojković je ukazala da je upravo taj nesvakidašnji sudar dobra i zla, svetlosti i tame, zločinca i žrtve, snažno vidljiv u crtežima ove izložbe i istakla da je upravo, u Srbiji 1914. godine zlo postalo ogoljeno, nedvosmisleno i raskrinkano.

„Istovremeno, nada za životom u slobodi, koji su tako jaki, daje snagu svim ovim neznanim junacima da se izbore sa svim nedaćama. Upravo ovde vidimo pobunu čoveka, koji svom svojom snagom želi da se suprostavi demonima, zlu i smrti, želeći da dopre do slobode“, naglasila je predsednica Parlamenta.

Gojković je istakla da je obaveza svih da iskustvo ovog dramatičnog istorijskog događaja prenosimo sa generacije na generaciju, jer nemamo pravo na zaborav.

„Važno je da svako novo pokoljenje iznova unese svoj izraz, kako bi ovo veliko stradanje zauvek ostalo u istorijskom sećanju nacije. Uloga umetnosti je nezamenjiva, posebno u ovim nimalo lakim vremenima punim iskušenja, kada je od neprocenjive važnosti da shvatimo suštinu događaja od pre jednog veka“, poručila je Gojković.

Gojković je napomenula da veruje da će upravo i ova izložba, koja je rezultat rada jednog mladog čoveka, doprineti da se mladi u većoj meri upoznaju sa ovim važnim delom srpske istorije, jer će na taj način najbolje shvatiti značaj slobode koji su naši preci izborili za nas.

Gojković je izložbu otvorila uoči večerašnje predpremijere filma „Kralj Petar Prvi“.