25. novembar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na otvaranju Muzeja prisajedinjenja u Novom Sadu

25. novembar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na otvaranju Muzeja prisajedinjenja u Novom Sadu

Nedelja, 25. novembar 2018.

Gojković na otvaranju Muzeja prisajedinjenja

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković istakla je danas, na otvaranju Muzeja prisajedinjenja u Novom Sadu, povodom obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Srema, Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji, da smo i danas ponosni na veliku pobedu koju su izvojevali naši preci i istorijsku odluku o prisajedinjenju koje su doneli pre jednog veka.


Gojković je poručila da Muzej prisajedinjenja, u kome danas svi uzdignute glave stojimo, ima ogroman nacionalni značaj, predstavlja simbol njihove neustrašive borbe za slobodu, kao i da će kao večno podsećanje na tu borbu ostati novim pokoljenjima.

Gojković je istakla da su se Velika narodna skupština u Novom Sadu, kao i Veliki narodni zbor u Rumi, vodili načelima i idealima slobode, ravnopravnosti, napretka i razvoja svih građana koji žive na ovom prostoru.

Gojković je ukazala da sećajući se i slaveći naše pretke, danas slavimo tako željenu slobodu, koju su nam doneli pre 100 godina, koji su ovenčani upravo tom neverovatnom pobedom i oslobođenjem porobljene otadžbine u Prvom svetskom ratu, omogućili istorijsku odluku Velike narodne skupštine.

Gojković je naglasila da je Velika narodna skupština bila i veliki demokratski iskorak za to doba, budući da je bila višenacionalna, da je postojalo opšte pravo glasa, a posebnu pažnju zaslužuje činjenica da su u donošenju ove istorijske odluke za naš narod učestvovale i žene, njih sedam.

„I to prvi put u Evropi, u vreme kada su Engleskinje, Francuskinje, Nemice o pravu glasa samo sanjale. To je bilo doba kada su žene pravo glasa imale malo gde u svetu, a kamoli mogućnost da budu birane i da učestvuju u radu skupštine“, ukazala je Gojković.

Predsednica Skupštine je naglasila da su ti principi slobode i ravnopravnosti i sada naša glavna vodilja i u AP Vojvodini i čitavoj Srbiji.

„Sloboda i ravnopravnost svih naših građana, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, jesu suštinske vrednosti koje i danas negujemo. Naše različitosti, koje predano čuvamo, jesu naše zajedničko bogatstvo“, poručila je Gojković.

Gojković je napomenula da i danas, u složenim geopolitičkim okolnostima i nestabilnom okruženju, nemamo važnijeg interese nego da negujemo zajedništvo, čuvamo svoju teško stečenu slobodu, mir i stabilnost, kako bi za naše građane omogućili ekonomski i svaki drugi razvoj.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6