26. januar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na obeležavanju 320 godina Karlovačkog mira

26. januar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na obeležavanju 320 godina Karlovačkog mira

Subota, 26. januar 2019.

Gojković na obeležavanju 320 godina Karlovačkog mira

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković prisustvovala je obeležavanju 320 godina od potpisivanja Karlovačkog mira i tom prilikom istakla da Karlovački mir i danas predstavlja simbol ljudskih i civilizacijskih težnji da se suprotstavljeni interesi rešavaju pregovorima i dogovorima, a ne ratom.


„Karlovački mir i posle 320 godina šalje poruku da su pregovori i traženje rešenja kojima nijedna strana neće biti potpuno zadovoljna, a opet nijedna potpuno ponižena, najbolji put da se zaustave stradanja i konflikti“, rekla je Gojković na svečanoj akademiji u opštini Sremski Karlovci.

Predsednica Narodne skupštine je istakla da je to ujedno i podsećanje na važnost principa jednakosti, ravnopravnosti i dijaloga.

„Upravo ova načela toliko aktuelna i važna u savremenom svetu, ovde u Sremskim Karlovcima su prvi put primenjena institutom ‘okruglog stola’ kako bi svi bili jednaki“, podsetila je Gojković.

Gojković je ukazala da i onda kada je dijalog zamenio oružje, nije bilo jednostavno ni lako doći do kompromisnih rešenja, kao što to nije lako ni danas.

Gojković je podsetila da je u momentu kada su se oglasili topovski plotuni sa petrovaradinske tvrđave, a zaćutala sva druga oružja, Evropa dobila sporazum kojim je prekinut 16-godišnji rat, ugovor koji je umnogome odredio istoriju našeg kontinenta.

Govoreći o toj epohi, predsednica Narodne skupštine je napomenula da je postizanje mira, u složenim odnosima u tadašnjoj Evropi, bilo u interesu svih država, kao i da u sukobu velikih sila tog vremena za prevlast nad Balkanom, Srbija nije mogla da ima aktivnu ulogu, ali da je bila, kao i mnogo puta pre i posle, centar odigravanja istorijskih događaja.

Gojković je navela i da se na našim prostorima, gde smo bezbroj puta osetili zlo rata i stradanja, naizgled češće sećamo i obeležavamo „ratne jubileje”, i da je zato važno što se danas nalazimo na ovoj pravoj manifestaciji mira.

„Mi koji smo se ne jednom suočavali sa činjenicom da sukobe nekada ne možemo sprečiti, znamo da je suštinski važno da se učini gotovo sve što je u našoj moći da ih izbegnemo. Za nas je put mira i prosperiteta jedini put – ostalo su stranputice u kojima mogu napredovati samo oni koji su neprijatelji ne samo drugima, već i svom sopstvenom narodu“, poručila je predsednica Narodne skupštine.

Gojković je ukazala da se Evropa i danas, kao i pre 320 godina, suočava sa brojnim političkim i ekonomskim izazovima, razlikama i interesima i navela da se i Srbija u ovo savremeno doba, kao i pre više od tri veka, nalazi na vetrometini između zapada i istoka, a neretko se čuju glasovi da bi trebalo da se opredelimo za jednu ili drugu stranu.

„Naš odgovor je jedini moguć – Srbija sama bira svoju budućnost, polazeći od naših nacionalnih i državnih interesa, uz želju da razvija saradnju sa svim našim prijateljima i partnerima. Čvrsto verujemo da je važno da se i u ovim vremenima za mir, stabilnost, i razvoj moramo boriti pre svega saradnjom i dijalogom“, rekla je Gojković.

Gojković je naglasila i da su Sremski Karlovci, koje su velike sile izabrale kao strateško mesto potpisivanja mirovnog sporazuma, bili i ostali mesto kulture i duhovnosti, te podsetila da osnivanje Prve srpske gimnazije, u kojoj su učili mnogi poznati Srbi - Branko Radičević, Vuk Stefanović Karadžić, Sima Milutinović Sarajlija, Dimitrije Davidović, sedište Patrijaršije, osnivanje bogoslovije Srpske pravoslavne crkve, kao i održavanje majske skupštine 1848. godine samo su neki od ključnih događaja za naš narod koji su se ovde odigrali i koje istorija neće zaboraviti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja