15. februar 2020. Predsednica Narodne skupštine na obeležavanju Dana državnosti u Orašcu

15. februar 2020. Predsednica Narodne skupštine na obeležavanju Dana državnosti u Orašcu

Subota, 15. februar 2020.

Gojković na ceremoniji u Orašcu: Srpski narod nikada neće odustati od svoje slobode

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović položili su danas u Orašcu vence na spomenik voždu Karađorđu u okviru svečane ceremonije obeležavanja Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije.


Gojković je čestitala građanima Srbije Dan državnosti i istakla da obeležavajući Sretenje danas, jedan od najvažnijih datuma u našoj novijoj istoriji, istovremeno slavimo slobodu i neprolaznu potrebu našeg naroda da živi u svojoj kući.

Gojković je naglasila da je u Orašcu započeo naš put ka slobodi i obnavljanju srpske države i da na tom mestu i danas stojimo ponosno i dostojanstveno, te da taj plamen slobode, koji je bio naša vodilja u mnogim teškim vremenima, i do danas gori.

Gojković je napomenula da je te sudbonosne 1804. godine, samo nešto više od decenije nakon prve buržoaske revolucije na svetu u Francuskoj, Prvi srpski ustanak označio početak epohe nacionalnog oslobođenja u čitavoj Evropi, kao i da nakon tog događaja, srpski narod u svojoj državi i na čitavom prostoru na kome živi više nikada nije i nikada neće pristati da bude pokoren, niti će odustati od svoje slobode.

Predsednica Skupštine Srbije je navela da je skup u Orašcu ne samo utvrdio put oslobođenja, već je i osnova svih kasnijih narodnih skupština, pa tako i one Velike narodne skupštine u Kragujevcu, na kojoj je 30 godina kasnije, upravo na Sretenje 1835. godine, Srbija dobila i svoj prvi ustav – Sretenjski ustav, jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih tog vremena.

Gojković je naglasila da su i danas pred našim narodom izazovi, sa kojima mora mudro da se nosi, kao i pre 216 godina, i mnogo puta u našoj istoriji, i da se naš narod i tada, kao i u ovim savremenim okolnostima, vodi pre svega, neprolaznim vrednostima slobode.

„Da bi smo i danas sačuvali našu slobodu i nezavisnost, utemeljenu na principijelnoj politici i vojnoj neutralnosti, moramo da nastavimo da razvijamo našu državu. Danas smo zahvaljujući politici našeg predsednika Aleksandra Vučića politički i ekonomski stabilna država, poštovana u svetu, koja strpljivo obnavlja stara i gradi nova prijateljstva i na Istoku i na Zapadu“, poručila je Gojković.

Ukazujući da nam i u ovom vremenu bremenitom izazovima treba i Karađorđeve hrabrosti da vodimo nezavisnu politiku i branimo pravo našeg naroda da sam donosi svoje odluke, ali i Miloševe mudrosti, Gojković je rekla da nastojimo da ojačamo i osnažimo Srbiju, da sačuvamo njen teritorijalni integritet i suverenitet, da brinemo o našem narodu svugde gde žive, i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, u čitavom regionu. Gojković je rekla da to pokazuje i današnji susret predsednika Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona.

Predsednica Parlamenta je napomenula da se Srbija razvija snažnije nego ikada u savremenoj istoriji, da se teškim reformama izborila sa finansijskim problemima i sada uzdiže privredu, ima značajan ekonomski rast, sve veću zaposlenost i izuzetan rast priliva stranih investicija.

„Zato sada imamo sigurniju i izvesniju budućnost“, rekla je Gojković i dodala da simbol Srbije koja se gradi i razvija je i autoput „Miloš Veliki“, podsećajući na reči predsednika da je doneta odluka da se krene u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju autoputa koji će poneti ime upravo po Voždu Karađorđu, kako bi povezali srce Šumadije sa ostalim delovima naše zemlje i razvili čitavu Šumadiju.

Gojković je rekla da to sve daje mogućnost da se posebna pažnja posveti razvoju i unapređenju obrazovanja, nauke i inovacije kao ključnih faktora ekonomskog, društvenog i ukupnog razvoja svake zemlje u savremenom svetu i dodala da su naše škole mesta gde se stvara naša budućnost i da je potrebno stvoriti što bolje uslove da se deca školuju i u Šumadiji i čitavoj zemlji i da ostanu u Srbiji.

„Da bi smo očuvali našu zemlju, tu slobodnu zemlju za koju su se naši preci borili i izborili, koju su sanjali i dosanjali, moramo, pre svega, sačuvati narod i zaustaviti njegovo nestajanje“, rekla je Gojković.

Predsednica Skupštine je ukazala da je najvažniji zadatak izgradnja moderne i bogatije Srbije, koja će se uspešno nositi sa svim izazovima sutrašnjice.

„Mi znamo da nas istorija obavezuje, a isto tako znamo da mi i danas istoriju stvaramo. Učinićemo sve da naše buduće pobede budu u miru i nećemo dozvoliti da nas od puta razvoja i napretka odvoje oni koji ne žele dobro ni našem ni sopstvenom narodu. Sloboda koju uživamo mora da bude krunisana blagostanjem, koje naš narod marljivošću i pameću odavno zaslužuje. Ne samo zbog borbi i pobeda naših predaka, već pre svega za buduće pobede naše dece“, poručila je Gojković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja