9. oktobar 2018. Učesnici Trećeg sastanka predsednika parlamenata zemalja Evroazije

9. oktobar 2018. Učesnici Trećeg sastanka predsednika parlamenata zemalja Evroazije

Utorak, 9. oktobar 2018.

Gojković na Konferenciji predsednika parlamenata Evroazije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvuje na Trećem sastanku predsednika parlamenata zemalja Evroazije u Turskoj, a na skupu je istakla da je Srbija snažno opredeljena da nastavi da radi na sveobuhvatnom unapređenju prijateljskih odnosa i saradnje sa zemljama evroazijskog regiona.


Gojković je naglasila da Srbija, kao zemlja koja je uvek između Istoka i Zapada, istorijski razume i prepoznaje doprinos inicijativa za jačanje saradnje zarad prosperiteta svih naroda i istakla značaj kontinuiteta rada ovog foruma, koji je pokrenut na inicijativu Državne dume Ruske Federacije i Parlamenta Republike Koreje i koji pruža okvir za sadržajnu i otvorenu razmenu mišljenja i iskustava zemalja evroazijskog regiona, kao i za zauzimanje stavova o najaktuelnijim pitanjima od nacionalnog, regionalnog, kao i globalnog značaja.

Gojković je istakla da je spoljnopolitički prioritet Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, kao i da se naša zemlja snažno zalaže da ovi procesi budu usklađeni sa našom željom da na međunarodnom regionalnom i globalnom planu unapređujemo saradnju sa partnerima i prijateljskim zemljama.

Gojković je ukazala da Srbija, kao najveća zemlja Zapadnog Balkana, odnosno Narodna skupština, učestvuje u svim regionalnim inicijativama, razvija odnose sa susedima i tamo gde ih dugo nije bilo, ali i jača dijalog i saradnju sa prividno geografski udaljenim, a suštinski bliskim zemljama i narodima.

Gojković je naglasila da Srbija, pored brojnih sporazuma o bilateralnoj saradnji i strateškim odnosima sa zemljama evroazijskog regiona, učestvuje i u formatima „Jedan pojas jedan put“, odnosno „Kina – zemlje centralne i istočne Evrope“, što predstavlja konkretan i vidljiv izraz posvećenosti multilateralnom napretku u domenima infrastrukture, razvoja trgovine, kulture, nauke, tehnologije i drugim.

Predsednica Skupštine Srbije je, govoreći na temu ekonomske saradnje, životne sredine i održivog razvoja, napomenula da se pitanje održivog razvoja možda najbolje razume kroz suočavanje sa preprekama kao što su pretnje miru i stabilnosti, prirodne katastrofe, rast ekonomskog jaza, neravnomerna raspodela, neravnoteža u stepenu razvoja i odnosu prema životnoj sredini, prinudne migracije i mnoge druge.

Gojković je ukazala da, suočeni sa brojnim savremenim i globalnim teškoćama i pretnjama, sve je vidljivije da održivi razvoj ne predstavlja utopiju, već i jedini način da solidarno i odgovorno prevaziđemo zajedničke teškoće.

„Za nas, parlamentarce, to pre svega znači uklanjanje prepreka slobodnoj trgovini, kretanju ljudi, investicija, znanja i inovativnih tehnologija i svim drugim oblicima saradnje, uz poštovanje različitosti i posebnosti, bile one političke, kulturne ili ma koje druge“, rekla je Gojković.

Gojković je naglasila da je Srbija rešena, više nego ikada, da se i ubuduće, dosledno i bezuslovno zalaže za poštovanje fundamentalnih principa međunarodnih odnosa i kao preduslova održivog razvoja i navela da je Srbija zemlja koja je, nažalost, mnogo puta u istoriji, pa i relativno nedavno iskusila posledice politike sile i nepoštovanja međunarodnog prava, kao u slučaju nelegalne vojne agresije NATO 1999.g. sa teškim posledicama po ljudske živote i životnu sredinu.

Treći sastanak zemalja Evroazije otvorili su predsednici Velike Narodne skupštine Turske Binali Jildirim, predsednik Narodne skupštine Republike Koreje Mun Hi Sang i predsednik Državne Dume Federalne Skupštine Ruske Federacije Vjačeslav Volodin, koji su se založili za bolju saradnju u regionu u oblasti ekonomske saradnje, trgovine, umrežavanja i infrastrukture, održivog razvoja i pozvali na mirno rešavanje sukoba kroz dijalog.

Sastanak, kome prisustvuje više od 20 predsednika parlamenata zemalja Evroazije, 15 potpredsednika, kao i nekoliko stotina članova parlamenta, biće završen usvajanjem završne izjave.