9. april 2019. Učesnici Konferencije predsednika parlamenata EU i kandidata

9. april 2019. Učesnici Konferencije predsednika parlamenata EU i kandidata

Utorak, 9. april 2019.

Gojković na Konferenciji predsednika parlamenata EU i kandidata (VIDEO)

(VIDEO) Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvovala je na dvodnevnoj Konferenciji predsednika parlamenata država članica Evropske unije u Beču, kojoj su prisustvovali i predsednici parlamenata država kandidata za članstvo u EU.


„Izuzetno je važno za nas što je na prvom mestu kao tema o kojoj se raspravljalo bila politika EU u odnosu na njeno susedstvo, što znači prema državama koje kao Srbija imaju spoljnopolitički cilj da postanu punopravne članice EU“, rekla je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije je napomenula da su diskusije predsednika parlamenata bile veoma dobre, posebno imajući u vidu da su se založili da se i u narednom periodu nastavi sa politikom podrške zemljama kandidatima za članstvo u EU.

„Posebno smo zahvalni Austriji, zemlji domaćinu skupa, jer nam je predsednik Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka, u razgovorima koje smo imali, dao važnu poruku da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji“, naglasila je Gojković.

Predsednici parlamenata država članica EU u zaključcima Konferencije naveli su da prepoznaju potrebu zadržavanja pitanja proširenja i odnosa sa susednim zemljama na dnevnom redu, kao i održavanja verodostojne evropske perspektive za Zapadni Balkan, uprkos izazovima unutar Evropske unije i saglasili se da je stabilnost na Zapadnom Balkanu neophodna za stabilnost celog evropskog kontinenta.

Predsednici parlamenata EU ponovno su potvrdili evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i predanost proširenju Evropske unije, jer je to ulaganje u mir, demokratiju i bezbednost i apelovali da, iako prepoznaju napredak koji su postigle zemlje Zapadnog Balkana u proteklih nekoliko godina, nastave sa reformama.

Gojković je na marginama Konferencije imala priliku da razgovara sa brojnim predsednicima parlamenata, među kojima i Austrije, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kipra, Grčke, kao i sa potpredsednicom Narodne skupštine Francuske zaduženom za međunarodne aktivnosti Karol Biro Bonar o jačanju parlamentarne saradnje.

Drugi dan Konferencije, kojoj prisustvuje više od 30 predsednika parlamenata zemalja članica i kandidata za EU, otvorio je predsednik nemačkog Bundestaga Volfgang Šojble.


Video (1)

Utorak, 9. april 2019. | izjava predsednice Narodne skupštine Maje Gojković na Konferenciji predsednika parlamenata EU i kandidata 09.04.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31