22. mart 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na Konferenciji „Žene u političkom životu“

22. mart 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković na Konferenciji „Žene u političkom životu“

Petak, 22. mart 2019.

Gojković na Konferenciji „Žene u političkom životu“

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković učestvovala je danas na Konferenciji „Žene u političkom životu“ u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, u organizaciji Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine.


Gojković je istakla da je Skupština Srbije, koja danas ima 93 narodne poslanice, 24. u svetu po broju žena u Parlamentu, prema poslednjim podacima Interparlamentarne unije i UN WOMEN.

Predsednica Skupštine Srbije je navela da su žene i na mnogim drugim odgovornim mestima i da Srbija spada među 10 zemalja u svetu koje imaju ženu na čelu vlade, i među 55 koje imaju ženu na čelu parlamenta.

Gojković je istakla da je dobro što je zakonima omogućeno da žene budu vidljivije i da se ženama pruži šansa da pokažu da jednako dobro mogu da vode Parlament, Vladu i da se nalaze na mnogim važnim mestima i dodala da su, zahvaljujući dobrim zakonima, pokazale da su jednako sposobne.

Gojković je u panelu „Izazovi, prepreke i iskustva žena u političkom životu“ ukazala na činjenicu da se ženama postavljaju pitanja sa kakvim izazovima i preprekama se suočavaju, kao i kako usklađuju karijeru sa porodičnim životom, dok se takva pitanja ne postavljaju muškarcima i navela da su izazovi i obaveze koje ima, obavljajući funkciju predsednice Parlamenta, ne razlikuju od obaveza koje imaju muškarci.

Predsednica Skupštine Srbije je ukazala da i to pokazuje da smo društvo koje je još uvek puno predrasuda i da je zato važno istaći da žene vrede isto kao i muškarci.

Govoreći o solidarnosti među ženama, Gojković je rekla da u borbi i nastojanju da žene budu prihvaćene kao ravnopravni partneri u društvu, nedostaje ženske solidarnost i podsetila da je bila žrtva političkih, kao i medijskih napada, i da je u tim situacijama nedostajalo više ženske solidarnosti.

„Solidarnost bi mnogo pomogla u rušenju predrasuda prema ženama koje se bave politikom“, ukazala je Gojković i napomenula da je ohrabruje i podstiče podrška koju u takvim situacijama dobija od žena koje sreće svakodnevno.

Gojković je istakla da je u borbi protiv predrasuda prema ženama velika uloga medija i apelovala na medije da ne podstiču predrasude i da o političarkama izveštavaju na osnovu odluka koje donose i stavova koje iznose, a ne na osnovu toga šta su obukle.

Gojković je rekla da očekuje da će u ovoj godini biti donet novi zakon o rodnoj ravnopravnosti, što će biti veliki korak napred u nastojanju da žene dostignu punu ravnopravnost u društvu i to ne samo u političkom životu, već i u svakom segmentu društva.

Gojković je napomenula da se u narednom periodu više pažnje mora posvetiti ženama koje žive na selu i ukazala da je zbog toga pokrenula projekat „Žene žive i na selu“.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
petak, 8. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja