2. decembar 2015. Obraćanje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković učesnicima sastanka Biroa Parlamentarne skupštine OEBS

2. decembar 2015. Obraćanje predsednice Narodne skupštine Maje Gojković učesnicima sastanka Biroa Parlamentarne skupštine OEBS

Sreda, 2. decembar 2015.

Gojković na Birou Parlamentarne skupštine OEBS

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković obratila se danas Birou Parlamentarne skupštine OEBS-a u beogradskoj Areni, koji je održan uoči Ministarskog saveta te organizacije.


Gojković je na sednici Biroa, kojoj su prisustvovali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednik Parlamentarne skupštine OEBS Ilka Kanerva, istakla da je za našu zemlju predsedavanje OEBS-om izuzetna čast kojom je međunarodna zajednica dala visoko priznanje Srbiji kao demokratskoj zemlji koja neguje i dosledno sledi vrednosti i tekovine ove organizacije.

Gojković je ukazala da je predsedavanje predstavljalo i dodatnu odgovornost i podsticaj za Srbiju, koja je posvećena miru, očuvanju bezbednosti, kao i jačanju ljudskih prava i sloboda.

Gojković je naglasila da je dijalog danas potrebniji nego ikada, kada u regionu OEBS-a i šire, postoje aktuelni i zamrznuti konflikti, problem migracija, kao i mnogi drugi izazovi sa kojima se moramo suočavati zajedno.

Podsećajući da je pre 25 godina godina uspostavljena parlamentarna dimenzija OEBS-a, Gojković je naglasila da parlamenti kao čuvari demokratije i institucije zasnovane na dijalogu imaju izuzetno značajnu ulogu i odgovornost u ovom procesu i održavanju vrednosti OEBS-a.

Parlamentarci su, kako je naglasila, više nego ikada svesni odgovornosti koju sa sobom nosi parlamentarna diplomatija, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Gojković je navela da tema migrantske odnosno izbegličke krize, koja će biti razmatrana na Birou svedoči o aktuelnosti rada PS OEBS i spremnosti da se uhvati u koštac sa najtežim pitanjima dodajući da se Srbija u okviru raspoloživih kapaciteta uspešno suočava sa velikim brojem migranata koji prelaze preko njene teritorije, uz očuvanje bezbednosti i poštovanje zagarantovanih osnovnih ljudskih prava.

U radu Biroa PS OEBS-a ispred Skupštine Srbije učestvuju i šefica delegacije republičkog parlamenta u PS OEBS Dijana Vukomanović i poslanica Gordana Čomić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30