15. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa generalnom direktorkom Kancelarije UN u Ženevi Tatjanom Valovajovom

15. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa generalnom direktorkom Kancelarije UN u Ženevi Tatjanom Valovajovom

Utorak, 15. oktobar 2019.

Gojković imala više bilateralnih susreta

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednikom Parlamenta Tajlanda, kao i generalnom direktorkom Kancelarije UN u Ženevi Tatjanom Valovajovom i potpredsednikom međunarodne organizacije Crveni krst Žilom Karbonijeom, koji učestvuju na 141. zasedanju IPU u Beogradu.


Gojković je razgovarala sa predsednikom Predstavničkog doma Skupštine Kraljevine Tajland Čuanom Likpajom, kome je zahvalila na učešću na 141. zasedanju IPU i dolasku u Beograd, što je posebno važno kako bi dve zemlje obnovile prijateljsku saradnju i to u godini kada se obeležava 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Gojković je ukazala da je važno da se bilateralni odnosi razviju u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i u oblasti ekonomije i turizma.

Likpaj je ukazao da su Srbija i Tajland geografski udaljeni, ali da dve zemlje postaju sve bliže i podsetio na zajedničke veze u okviru Pokreta nesvrstanih. Likpaj je uputio poziv predsednici Skupštine Srbije da dođe u zvaničnu posetu Tajlandu, kao prilici da se razmotre mogućnosti unapređenja parlamentarne i ukupne saradnje. Likpaj je govorio o saradnji u oblasti turizma i napomenuo da je Bangkok jedna od najposećenijih turističkih destinacija, kao i da Beograd postaje sve posećenije turističko mesto.

Gojković se sastala i sa generalnom direktorkom Kancelarije UN u Ženevi Tatjanom Valovajovom i tom prilikom istakla da su Ujedinjene nacije najvažnija organizacija posebno za Srbiju, jer poštuju princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Gojković je ukazala da su povelja i ciljevi UN više nego aktuelni danas u međunarodnoj zajednici imajući u vidu da je savremeni svet prepun izazova. Predsednica Skupštine Srbije je napomenula da je zbog toga poštovanje međunarodnog prava tema beogradskog zasedanja imajući u vidu da je međunarodno pravo ugroženo u svetu, i da je važno da parlamentarci doprinesu očuvanju i jačanju međunarodnog prava. Gojković je navela i da će se sledeće godine u Srbiji obeležiti 75 godina Ujedinjenih nacija.

Gojković je razgovarala i sa potpredsednikom međunarodne organizacije Crveni krst Žilom Karbonijeom, koji je takođe gost 141. zasedanja IPU i ukazala da Narodna skupština pridaje veliki značaj radu Crvenog krsta i da je učešće ove važne međunarodne organizacije u radu IPU od izuzetnog značaja. Gojković je čestitala na stogodišnjici osnivanja Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca podsećajući da je Srbija član ove organizacije od 1876. godine.

Karbonije je čestitao na organizaciji 141. zasedanja IPU i velikom broju predsednika parlamenata i ukazao na dobru saradnju ove organizacije sa Srbijom.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4