24. april 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u razgovoru sa predsednikom Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom

24. april 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković u razgovoru sa predsednikom Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom

Utorak, 24. april 2018.

Gojković imala susrete sa predsednicima parlamenata Španije, Austrije, Poljske, Češke, Albanije i Slovenije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, u okviru Konferencije predsednika parlamenata država članica Evropske unije i zemalja kandidata u Talinu, imala je niz bilateralnih susreta i razgovora sa predsednicima parlamenata o razvoju parlamentarne saradnje i intenziviranja odnosa, kao i pitanju evrointegracija.


Gojković je imala susret sa predsednicom Kongresa poslanika Španije Anom Pastor i tom prilikom zahvalila Španiji na principijelnom stavu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Predsednica Kongresa je potvrdila stav da Španija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i da se proširenja EU može odnositi samo na države.

Gojković se sastala i sa predsednikom Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom i zahvalila na aktivnoj i kontinuiranoj podršci Austrije evrointegracijama naše zemlje i napomenula da će za Srbiju biti značajno predsedavanja Austrije Savetu EU u drugoj polovini ove godine. Sobotka je potvrdio da će politika proširenja EU biti jedan od prioriteta njihovog predsedavanja Savetu EU, a ovom prilikom prihvatio je i poziv predsednice Skupštine Srbije da poseti Srbiju u drugoj polovini ove godine.

Gojković je razgovarala i sa predsednikom Parlamenta Češke Radekom Vondračekom, koji je naglasio da se Češka zalaže za proširenje EU na Zapadni Balkan i da Srbija može da računa na punu podršku zemalja Višegradske grupe u tom procesu. Sagovornici su ukazali da Srbija i Češka ove godine obeležavaju stogodišnjicu od uspostavljanja diplomatskih odnosa, što je prilika da se dobri odnosi dodatno unaprede intenziviranjem i parlamentarne saradnje.

Gojković se susrela i sa predsednikom Sejma Republike Poljske Marekom Kuhćinskim. Na sastanku je istaknuta spremnost za produbljenje parlamentarne saradnje i dogovoreno da, u svetlu obeležavanja 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju država, dođe do razmene poseta u cilju daljeg unapređenja bilateralnih odnosa.

Na sastanku predsednice Skupštine Srbije sa predsednikom Parlamenta Albanije Gramozom Ručijem naglašeno je da je važno da dve zemlje razvijaju sve vidove saradnje od uzajamnog interesa, posebno u oblasti evropskih integracija. Ruči je rekao da je za Albaniju iskustvo Srbije u evrointegracijama značajno kao model i prihvatio poziv da dođe u uzvratnu posetu Srbiji, imajući u vidu da međuparlamentarna saradnja može dati snažan impuls razvoju odnosa dveju zemalja.

Gojković je o unapređenju i daljem razvoju parlamentarne saradnje razgovarala i sa predsednikom Državnog saveta Slovenije Alojzom Kovšcom, koji je istakao da Slovenija pruža punu podršku članstvu Srbije u EU i da je spremna da pruži ekspertsku pomoć, posebno u vezi korišćenja EU fondova. Gojković je pozvala predsednika Državnog saveta Slovenije u posetu Srbiji, što će biti prilika za dalje intenziviranje saradnje i na parlamentarnom nivou, kao i u drugim oblastima, kao što je privreda.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2