13. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Parlamenta Republike Burundi Paskalom Niabendom

13. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predsednikom Parlamenta Republike Burundi Paskalom Niabendom

Nedelja, 13. oktobar 2019.

Gojković imala niz bilateralnih sastanaka u okviru IPU

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, uoči početka 141. zasedanja Interparlamentarne unije (IPU), koje se u Beogradu održava od 13. do 17. oktobra, sastala se sa predsednicima parlamenata Burundija, Irske, Ruande, Filipina i Crne Gore, sa kojima je razgovarala o unapređenju parlamentarne i ukupne bilateralne saradnje i zahvalila na učešću na zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu.


Gojković je na sastanku sa predsednikom Parlamenta Republike Burundi Paskalom Niabendom ukazala da Srbija i Burundi unapređuju i razvijaju odnose i zahvalila se na povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i na podršci Srbiji prilikom pokušaja tzv. Kosova da postane član međunarodnih organizacija, kao što je Interpol. Gojković je naglasila da je eventualno članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, kao što je Interpol, apsolutno neprihvatljivo jer se time krši međunarodno pravo, Povelje UN i Rezolucija SB UN 1244, podriva mogućnost za nastavak dijaloga i suprotan je pravilima i ciljevima samog Interpola.

Predsednik Parlamenta Burundi je rekao da je njegova zemlja spremna da razvija prijateljstvo i u budućnosti sa Srbijom i istakao da Burundi poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da će nastaviti da podržava stavove Srbije.

Gojković i Niabenda su istakli spremnost da dva parlamenta jačaju parlamentarne veze i u tom cilju u Narodnoj skupštini Srbije formirana je poslanička grupa prijateljstva, ukazali su i na važnost razvoja ekonomske saradnje, infrastrukture, kao i saradnje u oblasti obrazovanja putem programa studiranja „Svet u Srbiji“.

Gojković se sastala sa predsednicom Poslaničkog doma Parlamenta Republike Ruande Donatile Mukabalisa, a na sastanku je istaknuto da poseta Srbiji otvara prostor za razvoj parlamentarne saradnje, kao i da geografska udaljenost nije prepreka za razvoj odnosa dva naroda. Gojković je ukazala da je naša želja da se pospeši politički dijalog naše dve države, kao i da zajedno radimo na uspostavljanju mnogo boljih ekonomskih odnosa.

Gojković je zahvalila Ruandi na tome što nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a time i međunarodno pravo, koje je važna tema 141. zasedanja Interparlamentarne unije.

Predsednica Skupštine Srbije sastala se sa predsednikom Senata Republike Filipina Visenteom Sotoom i zahvalila Filipinima što ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i time poštuju međunarodno pravo i rezolucije UN i ukazala da je neprihvatljivo i u suprotnosti sa međunarodnim pravom eventualno članstvo južne srpske pokrajine u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol.

Soto je istakao da je Srbija uvek bila dobar prijatelj Filipinima, kao i da je njegova zemlja uvek podržavala stavove Srbije u UN, kao i da će nastaviti da podržava Srbiju i u narednom periodu. Gojković i Soto su se saglasili da je važno unaprediti parlamentarne veze i putem formiranja poslaničkih grupa prijateljstva, produbiti ekonomsku saradnju i potpisati sporazume između dve države, kako bi se uspostavili bliži odnosi.

Gojković je ukazala da je Narodna skupština spremna za razvoj saradnje na svim nivoima i istakla obostrani interes za saradnju u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja.

Predsednica Skupštine Srbije sastala se i sa predsednikom Senata Irske Denisom O'Donovanom, ukazujući da ima potencijala za unapređenje parlamentarne saradnje u okviru radnih tela, grupa prijateljstva i parlamentarnih delegacija.

O'Donovan se saglasio da je važno razvijati odnose intenzivnijim susretima i sastancima parlamentarnih delegacija, kao i da Srbija i Irska treba da se u saradnji fokusiraju na sličnosti koje imaju. Gojković i O'Donovan su ukazali na mogućnosti saradnje u ekonomiji, informacionim tehnologijama, turizmu, a razmotrili su i aktuelna dešavanju po pitanju evrointegracija Srbije i Bregzita.

Gojković je razgovarala i sa delegacijom Parlamenta Crne Gore, na čelu da predsednikom Parlamenta Ivanom Brajovićem, kome je zahvalila zbog učešća na 141. zasedanju u Beogradu, a predsednici dva parlamenta su ukazali na značaj beogradskog zasedanja, kako zbog prisustva velikog broja predsednika parlamenata, tako i zbog mogućnosti dijaloga parlamentaraca iz čitavog sveta.

Gojković i Brajović su ukazali da je međuparlamentarna saradnja u prethodnom periodu bila razvijena, kao i da postoji prostor za njeno unapređenje na nivou radnih tela, posebno imajući u vidu da je prioritet obe zemlje članstvo u EU, a Brajović je pozvao predsednicu Skupštine Srbije u posetu Crnoj Gori.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 16. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja