16. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Parlamenta Gvineje Bisao

16. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine sa predsednikom Parlamenta Gvineje Bisao

Utorak, 16. oktobar 2018.

Gojković imala brojne susrete u okviru 139. zasedanja Interparlamentarne unije

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, koja učestvuje na 139. zasedanju Interparlamentarne unije, imala je brojne susrete sa predsednicima parlamenata zemalja učesnika, na kojima je razgovarala o parlamentarnoj saradnji i unapređenju bilateralnih odnosa.


Gojković se sastala sa predsednikom Parlamenta Gvineje Bisao Siprianom Kasamom, a na sastanku je ocenjeno da se odnosi dve zemlje dobro razvijaju, kao i da je uspešna poseta predsednika Parlamenta Gvineje Bisao u maju ove godine, izuzetno značajna za bilateralne odnose dve države.

Kasama se zahvalio predsednici Skupštine Srbije na svemu što je učinila za unapređenje saradnje, posebno tokom njegove zvanične posete Srbiji, a odnose dve države je ocenio kao bratske.

Kasama je istakao da Parlament Gvineje Bisao nije i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i podsetio da je priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije ranije učinjeno bez saglasnosti Parlamenta.

Gojković je zahvalila na jasnoj pozicije Gvineje Bisao u vezi sa jednostrano proglašenom nezavisnosti Kosova i Metohije i ukazala da je naša strana posvećena dijalogu sa Prištinom.

Gojković je ukazala da je izuzetno važno što se parlamentarna saradnja odvija kao što je i dogovoreno prilikom posete Kasame Beogradu, što je potvrdila i nedavna poseta delegaciji predsednika odbora Parlamenta Gvineje Bisao.

Gojković i Kasama su podsetili na dobre bilateralne odnose tokom saradnje dve zemlje u Pokretu nesvrstanih zemalja i izrazili uverenje da će uzajamno poverenje između dve države nastaviti da se unapređuje, a Gojković je napomenula da je Skupština Srbije jedini parlament u Evropi, koji ima zaključen Sporazum o saradnji sa Panafričkim parlamentom, što svedoči o značaju koji Srbija pridaje saradnji sa afričkim državama.

Gojković se sastala sa generalnim sekretarom Interparlamentarne unije Martinom Čangongom, koji je čestitao na izboru člana delegacije Skupštine Srbije Mladena Grujića u članstvo u Izvršnom komitetu i zahvalio se predsednici Parlamenta što ohrabruje aktivno učešće članova stalne delegacije u organima IPU, što može poslužiti kao dobar primer i parlamentima u regionu i drugim delovima sveta.

Čangong je zahvalio na spremnosti da Srbija bude domaćin plenarne skupštine IPU u Beogradu oktobra 2019. godine, a Gojković je izrazila uverenost da će generalni sekretar ohrabriti Izvršni komitet da što pre počne da radi na pripremi ovog događaja. Gojković je podsetila da je naša zemlja bila domaćin zasedanju IPU 1963. godine, kao i da će nakon duže vremena plenarna skupština biti organizovana u jednoj evropskoj državi, izuzimajući zasedanja u Ženevi.

Čangong je ukazao na dobru organizaciju regionalnog seminara o Ciljevima održivog razvoja, koji je organizovan u maju ove godine u Beogradu i istakao da je Narodna skupština ostvarila veliki napredak u implementaciji Ciljeva održivog razvoja, kao i da je formirana Fokus grupa u Parlamentu, te napomenuo da je Skupština Srbije prvi parlament u regionu, koji koristi instrument IPU/UNDP za samoprocenu u vezi sa ostvarivanjem Ciljeva održivog razvoja.

Čangong je ukazao i da nikakva vrsta učešća u radu tzv. Skupštine Kosova se ne planira, niti može da bude predmet razmatranja, budući da nije reč o članici IPU.

Predsednica Skupštine Srbije imala je brojne susrete i kontakte tokom generalnog zasedanja, tako da je razgovarala sa predsednicom Interparlamentarne unije Gabrijelom Kuevas Baron, predsednikom Parlamenta Egipta Abdulom Al Aalom, predsednikom Parlamenta Kuvajta Marzukom Alganimom, predsednikom Parlamenta Republike Koreje Munom Hi Sangom, predsednicom Parlamenta Ekvadora Elizabet Gerero Kabezas, predsednikom Parlamenta Namibije Peterom Katjavivijem, predsednikom Senata Paragvaja Silviom Adalbertom Ovelarom Benitezom, predsednicom Parlamenta Bangladeša Sirin Šarmin Čaudri, predsednicom Parlamenta UAE Amal Al Kubaisi, potpredsednikom Svekineskog narodnog kongresa Ćilinom Baimom, potpredsednicom Parlamenta Kube Anom Marijom Mari Maćado, predsednikom PS OEBS Džordžom Tsereteliom, kao i sa šefovima delegacija Slovenije i Hrvatske.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 23. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja