16. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predstavnicima Parlamenta Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem i Nikolom Špirićem

16. oktobar 2019. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sa predstavnicima Parlamenta Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem i Nikolom Špirićem

Sreda, 16. oktobar 2019.

Gojković imala bilateralne susrete sa predsednicima parlamenata u okviru IPU

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas, četvrtog dana zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu, sa predsednicima parlamenata BiH, Države Katar, Vijetnama, Džibutija i PS SE, koji učestvuju na 141. zasedanju ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije.


Gojković je razgovarala sa delegacijom Parlamenta Bosne i Hercegovine, koju predvode Nebojša Radmanović, prvi zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma i Nikola Špirić, drugi zamenik Predsedavajućeg Doma Naroda. Gojković je zahvalila na učešću delegacije Bosne i Hercegovine na 141. zasedanju Interparlamentarne unije, koja je okupila veliki broj predsednika iz čitavog sveta, kao i regiona Zapadnog Balkana, što potvrđuje značaj dijaloga u okviru IPU. Gojković je ukazala da je Srbija posvećena stalnom unapređenju odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, i ukazala na značaj početka izgradnje autoputa Beograd–Sarajevo za jačanje odnosa u regionu. Gojković je napomenula da je u prethodnom periodu unapređena i parlamentarna saradnja i da je Skupština Srbije spremna na dalje produbljivanje parlamentarne saradnje.

Gojković je zahvalila na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno pitanju KiM i ukazala na jednostrane poteze Prištine kao i činjenicu da još uvek nisu ukinute takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Radmanović je uputio čestitke Srbiji i predsednici Narodne skupštine na odličnoj organizaciji 141. zasedanja IPU i naglasio da je održavanje ovako značajnog skupa veliko priznanje Srbiji, a i ponos svih koji su naslonjeni na Srbiju, jer potvrđuje određen napredak i mogućnost da se ovako veliki skup može organizovati u našem regionu. Radmanović je ukazao da Bosna i Hercegovina nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, da poštuje stav Srbije i na tome će istrajavati.

Špirić je istakao da se ovakvim skupom Srbija vraća u sam vrh svetske politike i pokazuje važnost uloge parlamenata po pitanju značajnih tema očuvanja međunarodnog prava i regionalnih odnosa, i ukazao da su odnosi dve zemlje prijateljski, kao i da je kroz česte susrete važno rešavati sva pitanja.

Gojković se sastala sa delegacijom Parlamenta Države Katar, koju predvodi predsednik Parlamenta Ahmed bin Abdulah Al Mahmud, kome je zahvalila na učešću na 141. skupštini IPU i ukazala da je prethodno zasedanje IPU u Dohi bilo važno iskustvo u pripremama beogradskog zasedanja. Gojković je istakla da joj je posebno zadovoljstvo zbog dolaska u Beograd i Srbiju predsednika Parlamenta Države Katar u godini obeležavanja 20. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države. Gojković je napomenula da je Narodna skupština spremna za dodatni razvoj saradnje na svim nivoima i istakla da je ekonomska saradnja u usponu, kao i da ima prostora da se trgovinska razmena dodatno razvije.

Al Mahmud je istakao da Država Katar želi da unapredi odnose sa Srbijom, i parlamentarne veze, i u tom cilju predložio potpisivanje Memoranduma o saradnji dva parlamenta. Al Mahmud je pozvao predsednicu Skupštine Srbije da učestvuje u Dohi na 7. svetskoj Konferenciji parlamentaraca u borbi protiv korupcije 9–10. decembra ove godine.

Gojković se sastala sa delegacijom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope na čelu sa predsednicom Lilijan Mori Paskije i zahvalila na učešću na beogradskom zasedanju IPU, koje je, posle 20 godina, održano u jednoj evropskoj zemlji. Gojković je ukazala na dobru saradnju sa PS Saveta Evrope, o čemu svedoči i, još jedno u nizu, predstojeće učešće na Konferenciji predsednika parlamenata u Strazburu, posebno značajno zbog proslave jubileja, 70. godina od osnivanja Saveta Evrope, kao i naše kontinuirano učešće na svim nivoima i u svim organima SE. Gojković je naglasila da stalna delegacija Narodne skupštine aktivno učestvuje u radu PS SE, kao i da delegacija Skupštine Srbije pruža punu podršku radu PS SE.

Predsednica PS SE je ukazala da Skupština Srbije ima veoma aktivnu delegaciju, i napomenula da je Srbija punopravni član Saveta Evrope koja je potpisala i ratifikovala veliki broj konvencija i pozdravila dobru saradnju Srbije sa mehanizmima monitoringa Saveta Evrope. Gojković i Paskije su razgovarale o aktuelnim pitanjima po pitanju monitoringa u okviru PS SE, kao i po pitanju ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa i drugim oblastima, a Gojković je upoznala predsednicu PS SE sa međustranačkim dijalogom, uz posredovanje Evropskog parlamenta, na unapređenju ambijenta za predstojeće izbore, kao i parlamentarnim procedurama.

Predsednica Skupštine Srbije sastala se predsednicom Socijalističke Republike Vijetnam Ti Pong Tong i podsetila na tradicionalno veoma dobre odnose Srbije i Vijetnama, bez otvorenih pitanja i zahvalila Vijetnamu na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Gojković je ukazala na mogućnosti razvoja parlamentarne saradnje formiranjem poslaničkih grupa prijateljstava, kao i potpisivanjem memoranduma o saradnji i istakla važnost razvoja ekonomske i trgovinske saradnje, kao i saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i sporta. Predsednica Parlamenta Vijetnama zahvalila se na pozivu i prilici da dođe u Srbiji, zemlju bogate tradicije i istorije, i istakla da ceni tradicionalno prijateljstvo Srbije i Vijetnama, a narod Vijetnama uvek će ceniti podršku naroda Srbije u borbi za nacionalno oslobođenje Vijetnama. Tong je istakla da Vijetnam poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da ne podržava tzv. Kosovo prilikom pokušaja učlanjenja u međunarodne organizacije. Tong je ukazala da je ova skupština IPU okupila najveći broj predsednika parlamenata što govori o važnoj poziciji Srbije danas i naglasila da je Vijetnam spreman da bude most između Srbije i istočnoazijskog regiona, u cilju unapređenja privredne saradnje. Predsednica Parlamenta Vijetnama pozvala je predsednicu Skupštine Srbije u posetu Vijetnamu.

Gojković se sastala i sa predsednikom Parlamenta Republike Džibuti Mohamedom Alijem Humedom, a predsednica Skupštine Srbije je zahvalila na dolasku u Srbiju, kao prilici da se razmotre mogućnosti parlamentarne saradnje putem formiranja poslaničkih grupa prijateljstava i ukupne bilateralne saradnje. Ali Humed je pozvao predsednicu Skupštine Srbije da poseti Džibuti, na konferenciju afričke Parlamentarne unije, ukazujući da je za Parlament Džibutija važna razmena parlamentarnog iskustva i da očekuju pomoć i podršku Skupštine Srbije.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 23. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja