23. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik  Državne dume Ruske Federacije Vječislav Volodin

23. oktobar 2018. Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Državne dume Ruske Federacije Vječislav Volodin

Utorak, 23. oktobar 2018.

Gojković i Volodin otvorili zasedanje Komisije za saradnju dva parlamenta

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i predsednik Državne dume Ruske Federacije Vječislav Volodin otvorili su danas u Moskvi Treće zasedanje Komisije za saradnju dva parlamenta.


Gojković i Volodin su istakli da je dosadašnji rad Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Državne dume Federalne skupštine Ruske Federacije dao izuzetno značajan podsticaj kako međuparlamentarnim, tako i bilateralnim odnosima u celini.

Gojković i Volodin su naglasili da je neophodno da se na zakonodavnom nivou obezbedi sprovođenje odluka koje su dogovrene na nivou izvršne vlasti kako bi još dinamičnije i intenzivnije razvijali odnose. Predsednici dva parlamenta su na početku rada Komisije pozdravili razvoj ekonomske saradnje i rast robne razmene, važnost pitanja digitalne ekonomije, kao i saradnju u oblasti obrazovanja i kulture.

Komisija za saradnju dva parlamenta, na današnjem trećem zasedanju, razmatra pitanja međuparlamentarne saradnje kao faktora jačanja bilateralnih odnosa, parlamentarne podrške ekonomskoj, trgovinskoj i kulturnoj saradnji, potom nacionalne prakse zakonodavnog regulisanja digitalne ekonomije, kao i situacije u Evropi i na Balkanu.

Sednicu Komisije vode potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije Đorđe Milićević i prvi potpredsednik Državne dume, zamenik kopredsednika Komisije Meljnikov Ivan Ivanovič.

Ove aktuelne i važne teme od obostranog interesa za oba parlamenta i dve države, razmatraju narodni poslanici Milovan Drecun, prof. dr Žarko Obradović, dr Aleksandra Tomić, Snežana B. Petrović, Mirko Krlić, Dragomir Karić i Jasmina Obradović, a sa ruske strane učestvuju Sergej Aleksandrovič Žigarev, Vladimir Vladimirovič Bortko, Mihail Vasiljevič Jemeljanov, Konstantin Fjodorovič Zatulin, Dmitrij Georgijevič Novikov, Viktor Petrovič Vodolacki, Viktor Mihajlovič Zavarzin, Sergej Vladimirovič Železnjak, Anatolij Nikolaevič Grešnevikov i Svetlana Borisovna Savčenko.

Komisija za saradnju Skupštine Srbije i Državne dume formirana je na osnovu Sporazuma o saradnji i Sporazuma o uspostavljanju Komisije. Prvo zasedanje održano je 17. decembra 2015. godine u Moskvi, a drugo 5. juna 2017. godine u Beogradu.